Održana tematska sjednica u Hrvatskoj zajenici županija

Referendum za opoziv čelnika jedinica lokalne samouprave, prijedlog za raspuštanje čelnika i predstavničkog tijela u slučaju neusvajanja proračuna, te imenovanja direktora u trgovačkim društvima koje su u vlasništvu lokalne i regionalne samouprave, kao i imenovanje predstavnika jedinice u upravna tijela ustanova i trgovačkih društava i imenovanje pročelnika na mandat, samo su neke od tema kojima su hrvatski župani i ministar uprave Arsen Bauk otvorili dana 23. studenoga 2012.g. tematsku sjednicu u Hrvatskoj zajednici županija.

Cilj sjednice bio je ministru Bauku predstaviti iskustva i mišljenja župana koji svakodnevno zakone operativno provode na terenu te tim svojim iskustvom i prijedlozima mogu doprinijeti boljem stvaranju izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kao i novog Zakona o lokalnim izborima.

Hrvatska zajednica županija podržava izmjene o pravilima raspisivanja referenduma za opoziv čelnika sadržanih u izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, smatrajući referendum jedinim demokratskim načinom razrješenja izravno izabranog čelnika izvršne vlasti. Referendum na kojem odlučuju građani može biti raspisan u bilo kojem trenutku, a novi prijedlog, u kojem je dovoljno da 33% ukupnog upisanog biračkog tijela na spornom području, glasuje za smjenu čelnika, realan je i mjerodavan pokazatelj nezadovoljstva građana. Načelni je stav HZŽ kako i čelnike treba kontrolirati i upravo zato HZŽ inzistira na zadržavanju referenduma o opozivu čelnika jedinice lokalne samouprave u izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi , oko čega postoji konsenzus svih političkih stranaka.

Prijedlog o raspuštanju čelnika i predstavničkog tijela u slučaju neusvajanja proračuna Hrvatska zajednica županija ne podržava, smatrajući da isti ostavlja prevelik prostor za političke manipulacije. Proračun je najvažnija stavka u upravljanju lokalnim i regionalnim zajednicama i ne smije ga se žrtvovati da bi se, zbog političkih razloga i želje za raspisivanjem prijevremenih izbora, smijenilo čelnike jedinica lokalne i regionalne samouprave koje su izravno izabrali građani..

Nadalje, upravo suprotno prijedlogu Ministarstva uprave, HZŽ smatra kako čelnici trebaju dati prijedlog imenovanja direktora javnih institucija i poduzeća kojima je jedinica osnivač, vlasnik ili suvlasnik predstavničkom tijelu jedinica lokalne samouprave, a predstavničko tijelo ga nakon rasprave treba potvrditi ili odbaciti.  “Imenovanje direktora u cijelosti će biti, prema prijedlogu Zakona, odgovornost izvršne vlasti, a čelnik može zatražiti mišljenje predstavničkog tijela kako bi dao dodatnu političku težinu svojoj odluci”, objasnio je sporni članak u izmjenama Zakona ministar Bauk.

Stav Hrvatske zajednice županije je da nitko od čelnika jedinica lokalne samouprave (župani, gradonačelnici i načelnici) ne bi trebao biti zastupnik u Hrvatskom saboru, no u slučaju da gradonačelnici i načelnici zadrže pravo sudjelovanja u radu Sabora, tada bi to pravo izbora trebali imati i župani, no to je predmet drugog zakona i to Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Na sjednici se govorilo i o izborima za EU Parlament, biračkim popisima, popisu stanovništva iz 2011. koji bi trebao biti predstavljen idući mjesec, biračkim odborima i funkcioniranju županija.

HZŽ najavila je ponovno održavanje tematskih sjednica s ministrom uprave, ali i s drugim ministrima, te su najavili radne sastanke s predsjednikom Vlade RH Zoranom Milanovićem i predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem. U ime Koprivničko-križevačke županije na sjednici je sudjelovala pročelnica Stručne službe Marina Horvat Pavlic.

Stručna služba