Održana radionica u sklopu projekta ”Prezentacija i publiciranje šuma u Regionalnom parku Mura-Drava na području Koprivničko-križevačke županije”

Dana 9. studenog 2011. godine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije u prostorijama Koprivničko-križevačke županije održala je radionicu pod nazivom "Prezentacija i publiciranje šuma u Regionalnom parku Mura-Drava na području Koprivničko-križevačke županije". Radionica je dio istoimenog projekta koji Javna ustanova provodi u okviru obilježavanja Međunarodne godine šuma, te uz financijsku potporu Ministarstva kulture.

Cilj projekta i održane radionice je da kroz prezentaciju i publiciranje šuma i šumskih područja koja se nalaze unutar Regionalnog parka Mura-Drava u Koprivničko-križevačkoj županiji informirati i upoznati širu javnost sa vrijednostima tih šuma, načinom i mogućnostima njihovog korištenja uz identifikaciju postojećih i mogućih problema vezanih za istovremenu zaštitu i korištenje tog područja, a u svrhu očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti kao važne sastavnice regionalnog parka.

Nakon uvodnih riječi koji je u ime Koprivničko-križevačke županije i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije dala ravnateljica Javne ustanove gđa. Željka Kolar te u ime Županijskog stručnog vijeća nastavnika biologije osnovnih škola dao g. Miroslav Kanisek prikazan je promotivni film o Regionalnom parku Mura-Drava autora Gorana Šafareka kojeg su zajednički dale izraditi sve županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima kroz koje se proteže taj regionalni park.

U sklopu održanih predavanja i prezentacija gđa Željka Kolar je predstavila je Regionalni park na području Koprivničko-križevačke županije kao dio ekološke mreže Republike Hrvatske, predloženih NATURA 2000 područja te predloženog budućeg Biosfernog rezervata Mura-Drva-Dunav. Predstavnici Hrvatskih šuma d.o.o., Uprave šuma Podružnice Koprivnica g. Dalibor Štorga i gđa. Janka Indir prezentirali način gospodarenja šumama i šumskim zemljištem unutar Regionalnog parka Mura-Drava u Koprivničko-križevačkoj županiji, dok je g. Goran Šafarek prezentirao rezultate kartiranja staništa i poplavne šume u Posebnom zoološkom rezervatu Veliki Pažut kao dijelu Regionalnog parka Mura-Drava.

Nakon održanih predavanja i prezentacija sudionici radionice postavljali su pitanja o samom prostoru Regionalnog parka Mura-Drava u Koprivničko-križevačkoj županiji, šumama u regionalnom parku i njihovim općekorisnim funkcijama o kojima je provedena plodna diskusija i rasprava. Također su postavljeni temelji i date ideje za nastavak i buduću suradnju na projektima koji se odnose na zaštićene prirodne vrijednosti, edukaciju, promociju i uključivanje učenika u zaštitu prirode prvenstveno one koja je u njihovoj okolici, a koja je većini malo ili gotovo nikako poznata.

Radionica je od strane sudionika i organizatora ocijenjena kao uspješna dok će novostečena saznanja o području Regionalnog parka Mura-Drava u Koprivničko-križevačkoj županiji te šumama koje se nalaze na njegovom teritoriju poslužiti kao kvalitetan materijal koje će nastavnici moći koristiti u svom budućem radu te na taj način pridonijeti promicanju održivog razvoja i uključiti se u zaštitu prirode na području Koprivničko-križevačke županije.

 

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko-križevačke županije

Ravnateljica: Željka Kolar, dipl.ing.