Održana prezentacija trećeg Javnog poziva IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska

U organizaciji Razvojne agencije PORE je u petak, 9. prosinca, u prostorima Županije održana prezentacija trećeg po redu Javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. Prezentacija je organizirana jer je krajem studenog 2011. javni poziv objavljen, a rok za predaju projektnih prijedloga je 12. ožujka 2012. godine.

Prezentacija je organizirana radi što bolje informiranosti potencijalnih prijavitelja s područja Koprivničko-križevačke županije o mogućnostima prijave projektnih prijedloga. Prisustvovali su predstavnici županijskih ustanova, jedinica lokalne samouprave, obrtničke i gospodarske komore i Županije, a svima se na početku obratio zamjenik župana Darko Sobota.

Aktivnosti u okviru trećeg Javnog poziva odnose se na razvoj i unapređenje turističke infrastrukture u pograničnom području, zaštitu okoliša, razvoj gospodarske suradnje, te razvoj i promociju zajedničke kulturne baštine. Prijaviti se mogu jedinice lokalne i regionalne samouprave, ustanove i organizacije civilnog društva iz pograničnih županija s mađarske strane granice, te prijavitelji iz Međimurske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije s hrvatske strane granice. Kao pridruženi partneri u projektnim prijedlozima mogu sudjelovati i prijavitelji iz Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije.

U protekla dva javna poziva provedena su 102 projekta ukupne vrijednosti 26,3 milijuna eura, a za projekte u trećem je osigurao 22 milijuna eura. Od ukupnog budžeta projekata 85% financira se iz sredstava IPA Programa, dok 15% učešća trebaju osigurati podnositelji projektnih prijedloga.