Održana 9. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Koprivničko-križevačke županije

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije u utorak, 2. studenog, održana je 9. sjednica županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), a sjednicom je predsjedao zamjenik župana i potpredsjednik GSV-a Darko Sobota.

U prvom dijelu sjednice podatke iz područja kršenja prava iz rada, prava potrošača i rada na crno iznosio je Željko Križić iz Držanog inspektorata. Osvrnuo se na činjenicu da je najviše kršenja prava i povreda zakona bilo u područjima ugostiteljstva i građevinske djelatnosti, a iz provedenih 240 nadzora utvrđeno je čak 106 povreda zakona i propisa. Kazao je da je podignuta svijest o pravima potrošača, te da je najviše povreda bilo radi isticanja cijena na proizvodima i obaveze odgovora na pisane upite potrošača.

Tajnica GSV-a Jasna Sabolić izvijestila je o inicijativi za osnivanjem zajedničkog centra za mirenje u suradnji s HGK Županijskom komorom Koprivnica i Hrvatskom obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije. Osnivanje takvog centra planira se početkom prosinca, obzirom na nužnost uključivanja institucije mirenja u kolektivne ugovore poslodavaca.

Za slijedeći sastanak GSV-a zamjenik župana Darko Sobota predložio je i izbor novog predsjednika, obzirom da je dosadašnja predsjednica Katarina Sinjeri otišla u mirovinu. Novi predsjednik GSV-a trebao bi biti izabran iz redova Hrvatske udruge poslodavaca.