Održana 4. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

U petak je održana 4. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije pod predsjedanjem Verice Rupčić. Članice su raspravljale i usvojile Izvješće o radu Povjerenstva za 2009.g., koje će biti uvršteno u materijale za slijedeću sjednicu Županijske skupštine. Raspravljale su o uspješno provedenoj akciji «Edukacijom i cijepljenjem spriječimo rak vrata maternice», koja je provedena u svim osnovnim školama u županiji. Donesen je zaključak kojim će se zatražiti povratna informacija koje su jedinice lokalne samouprave prihvatile inicijativu Povjerenstva i odlučile iz proračunskih sredstava financirati cijepljenje protiv HPV-a za djevojčice sedmih razreda.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zatražila je od Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko- križevačke županije dostavu podataka uz provedbu Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Prikupljeni su podaci od centara za socijalnu skrb iz Koprivnice, Đurđevca i Križevaca, koji su obrađeni i dostavljeni pravobraniteljici Lukač-Koritnik.

Povjerenstvo je raspravljalo o aktivnostima vezanim uz pokretanje projekta «Sigurne kuće» te je zaključeno da se treba sastati radna grupa, koja treba dogovoriti aktivnosti i podijeliti zaduženja za pripremu potrebnih podataka i dokumentacije kako bi se moglo krenuti s konkretnim radnjama. Predsjednica Rupčić je upoznala nazočne s pristiglim podrškama Povjerenstvu u nastojanjima provedbe projekta «Sigurne kuće», koje su stigle od Udruge HERA iz Križevaca i Predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a KKŽ.

Dogovorene su aktivnosti vezane uz obilježavanje 8.ožujka Međunarodnog dana žena te je dogovoreno da će članice prema svojim mogućnostima sudjelovati na Okruglom stolu koji organizira saborski Odbor za ravnopravnost spolova i na Javnom čitanju «Gričke vještice» uz performans «Zagorka i ravnopravnost žene» u Memorijalnom centru Zagorka u Zagrebu. Povjerenstvo će također uputiti čestitku svim ženama putem lokalnih medija u našoj županiji.