Održana 17. sjednica skupštine Koprivničko-križevačke županije

U ponedjeljak, 24.veljače održana je 17. po redu sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije na kojoj su članovi raspravljali o 29 točaka dnevnog reda. Sjednicu je otvorio i vodio predsjednik Skupštine Željko Pintar, a kao prva točka dnevnog reda održana je prezentacija zdravstveno-statističke publikacije „Zdravlje i zdravstvena zaštita u Koprivničko-križevačkoj županiji“ koju je članovima Skupštine prezentirala ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.

Nakon toga članovi Skupštine su donijeli Odluke o dodjeli javnih priznanja Koprivničko-križevačke županije i to: Nagradu za životno djelo Barbari Fuček-Leško iz Đurđevca, Nagradu za promicanje ljudskih prava „Mara Matočec“  Kristinki Štefan iz Virja, Nagradu za doprinos ugledu i promociji Koprivničko-križevačke županije Udruzi „Potkalnički plemenitaši“ iz Gornje Rijeke te Turističkoj zajednici grada Koprivnice,  Nagradu za iznimno postignuće u protekloj godini Sanji Rođak Karšić iz Podravskih Sesveta i tvrtki Robin d.o.o. iz Križevaca, dok su Zahvalnice Koprivničko-križevačke županije dodijeljene: Udruzi za dobrobit i zaštitu pasa i mačaka Šinterice dobra srca, DVD-u Glogovnica, Grupi djece iz OŠ Koprivnički Ivanec, prof. Milanu Čapaliji iz Križevaca te KUD-u „ZRIN“ iz Legrada.

Članovi Skupštine su potom donijeli  Statutarnu odluku o izmjenama i dopunama Statuta Koprivničko-križevačke županije te Poslovničku odluku o izmjenama Poslovnika Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, koje su posljedica izmjene zakona  s obzirom da je Ured državne uprave formalno-pravno prestao s radom s 1. siječnjem ove godine pri čemu su županije preuzele povjerene im poslove.

U petoj točki dnevnog reda raspravljeno je o Oduci o izradi IV. izmjena i dopuna Prostornog plana Koprivničko-križevačke županije koju je članovima obrazložio pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Damir Petričević koju su članovi Skupštine prihvatili. Kao šesta točka dnevnog reda razmatrano je Izvješće o radu župana Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2019. godine koje je županijskim vijećnicima prezentirao župan Darko Koren. Župan je u osvrtu na izvještajno razdoblje kazao kako je pokrenuta realizacija brojnih novih projekata te je  nastavljeno sa značajnim investicijama, posebice u sektorima obrazovanja i zdravstva.

Bili smo aktivni u razvoju gospodarstva i turizma te smo ulaganjem u ruralna područja poticali ravnomjeran razvoj županije. Svi projekti i aktivnosti provedeni su s ciljem stvaranja boljih uvjeta za život stanovnika Koprivničko-križevačke županije, kako bi doprinijeli smanjenju negativnih demografskih trendova i ostanku građana na ovom području. Najznačajniji društveno-politički događaj je zasigurno bio sastanak Vlade s hrvatskim županima na kojem smo organizirali i  potpisivanje Sporazuma o preuzimanju poslova Ureda državne uprave“, kazao je župan napomenuvši kako su u Županijskoj upravi organizirana i dva službena sastanka s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem na kojima su prezentirani ključni projekti za razvoj Koprivničko-križevačke županije  kojima su predsjednik Plenković i ministri dali punu podršku.

„Izvijestili smo premijera o projektima iz područja  prometa, obrazovanja, zdravstva i turizma te smo dobili potporu za njihovu realizaciju jer oni garantiraju daljnji razvoj naše županije. Puno smo truda i znanja uložili i u pripreme oko povjeravanja poslova Ureda državne uprave. Dobili smo pohvale da smo jedna od županija koja je to najkvalitetnije provela, a s prvim danom ove godine funkcioniramo kvalitetno na dobrobit stanovnika ove županije. Naše smo potencijale predstavili i na međunarodnom planu u Poljskoj i Londonu, sufinancirali smo pripremu dokumentacije za europske projekte, razvijali nove projekte poput  izgradnje školskih sportskih dvorana, pokrenuli smo program subvencioniranja stambenih kredita za liječnike, bilježimo  visok stupanj likvidnosti županije i proračunskih korisnika, osigurana su sredstva za predfinanciranje projekta proračunskih korisnika i potpore u gospodarstvu i poljoprivredi“, nabrojao je župan neka od postignuća u izvještajnom razdoblju.  Nakon rasprave Izvješće je dobilo potporu članova Županijske skupštine.

Županijska skupština podržala je i Izvješće o mjerama provođenja programa EU projekti, Izvješća o provedbi savjetovanja s javnošću u postupcima donošenja i provedbe općih i drugih akata Koprivničko-križevačke županije u 2019. godini, Izvješće o radu Službeničkog suda u Koprivničko-križevačkoj županiji za 2019. godinu, Izvješće o radu Etičkog povjerenstva Koprivničko-križevačke županije za 2019. godinu, Izvješće o radu Antikorupcijskog povjerenstva Koprivničko-križevačke županije za 2019. godinu te Izvješće za 2019. godinu o provedbi Akcijskog plana suzbijanja korupcije u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Zamjenik župana Darko Sobota je potom županijskim vijećnicima obrazložio Izvješće o izvršenju Plana djelovanja Koprivničko-križevačke županije u području prirodnih nepogoda za 2019. godinu koje je prihvaćeno.  O obavljenim obdukcijama i radu mrtvozorničke službe za 2019. Skupštinu je izvijestila predsjednica Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika na području županije dr. Elizabeta Horvatić čije je izvješće prihvaćeno. Na sjednici je razmatrana i Informacije o odobravanju i utrošenim sredstvima za pravo na troškove ogrjeva u 2019. godini, a donijeto je Rješenja o osnivanju i imenovanju članova Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata te Programa razvoja poljoprivrede na području Koprivničko-križevačke županije u 2020. godini koji je vijećnicima predstavio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac.

Županijska skupština je donijela i Plana djelovanja Koprivničko-križevačke županije u području prirodnih nepogoda za 2020. godinu te potvrdila Analizu stanja sustava civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije za 2019. godinu. Vijećnici su se pozitivno izjasnili i o predloženom Zaključku o utvrđenju interesa za sklapanje ugovora o zakupu poslovnog prostora s Turističkom zajednicom Koprivničko-križevačke županije bez provođenja javnog natječaja te su donijeli Odluku o prihvaćanju darovanja nekretnina u katastarskoj općini Koprivnički Ivanec.

Članovi skupštine usvojili su i Odluku o darovanju nekretnina u vlasništvu Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje, Odluku o davanju suglasnosti za stjecanje nekretnina Osnovne škole Sokolovac, Odluku o prodaji nekretnine Gimnazije Ivana Zakmardije Dijankovečkoga Križevci, Odluku o darovanju – Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci te Odluku o prihvaćanju darovane nekretnine Gimnaziji Ivana Zakmardije Dijankovečkoga Križevci.

Na samom kraju članovi Skupštine usvojili su Izvještaja o korištenju sredstava Proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2019. godinu i Proračunsku zaliha za prosinac 2019. te su donijeli Program javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Koprivnica. Na kraju sjednice predsjednik Skupštine  Željko Pintar zahvalio je okupljenima na suradnji i konstruktivnoj raspravi.

Služba ureda župana