Održan treći Kolegij gradonačelnika i općinskih načelnika

U prostorijama Društvenog domu u Molvama, 11. veljače, održan je treći Kolegij gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije. Unatoč lošim vremenskim uvjetima Kolegiju se odazvala većina predstavnika gradova i općina. Na početku sastanka prisutne su pozdravili župan Darko Koren i načelnik Općine Molve Stjepan Fosić kao domaćin.

Prva tema Kolegija bilo je brendiranje Koprivničko-križevačke županije, za što su uvodnu prezentaciju održali predstavnici tvrtke Skin 29 (Mario Tomiša i Konrad Mulvaj) i konzultantske tvrtke Sinergie (Saša Blažeković). Istaknuli su važnost branding-a zemljopisnih područja (gradova, regija, država…), te preporučili jedinicama lokalne samouprave da zajedno s Županijom uđu u projekt. – To je proces u kojem regija za sebe stvara jedinstven i konkurentni identitet s ciljem što kvalitetnijeg pozicioniranja na domaćem i inozemnom tržištu, kao poželjne destinacije za turizam, trgovinu i investicije. S jasno definiranim vlastitim identitetom – tko smo i koje prednosti nudimo, što i kako komuniciramo te kome komuniciramo – stvaramo jasan okvir aktivnosti s ciljem pozicioniranja u glavama investitora, studenata, gostiju – u prezentaciji je rekao Saša Blažeković.

Župan Koren je naglasio da Koprivničko-križevačka što prije treba krenuti s aktivnostima na prezentiranju vlastitog identiteta, jer to je dugotrajan proces. Također je ukazao na potrebu da se osmisli model rada koji bi doprinio da u budućnosti budemo prepoznatljiviji i poželjniji za buduće investitore i turiste.

Kolegij načelnika i gradonačelnika dalje je raspravljao je o izradi planova gospodarenja otpadom, a uvodnu riječ o navedenoj temi održala je voditeljica Pododsjeka za zaštitu okoliša Ana List. Predstavila je strategije županijskog Plana gospodarenja otpadom, prema kojem je cilj: da se cijelo područje Županije pokrije organiziranim odvozom komunalnog otpada, da se saniraju i zatvore sva odlagališta, da se poveća stupanj reciklaže otpada, itd. Sve navedeno vodi prema smjeru da se na području Županije organizira jedinstveni centar gospodarenja otpadom s mogućim formiranjem pretovarnih stanica i unaprijeđenom obradom otpada. Ana List također je spomenula da su novim zakonom jedinice lokalne samouprave dužne izraditi planove gospodarenja otpadom, te je pozvala općine koje to još nisu učinile da se za pomoć jave u Županiju.

U narednoj točki dnevnog reda raspravljalo se o ulozi gradova i općina u primjeni Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Kratko uvodno izlaganje na tu temu imao je direktor županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc. Završna tema Kolegija bila je provedba programa pomoći u kući starijim osobama u 2010. godini, o čemu je izlaganje imala Verica Šarlija ispred Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici.