Održan prvi dio 3. sjednice Županijske skupštine

U četvrtak, 23. rujna u prostorijama Doma mladih u Koprivnici, sukladno svim epidemiološkim mjerama i preporukama, održan je prvi dio 3. sjednice Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije na kojoj su članovi raspravljali o 11 točaka dnevnog reda, od ukupno 32 točke.

Sjednicu, kojoj su prisustvovali župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić, vodio je predsjednik Skupštine Damir Felak, a nakon što su članovi i članice glasali o izmjeni dnevnog reda i nakon podnesenog izvještaja Mandatnog povjerenstva predsjednice Verice Rupčić, svečanu prisegu položio je novi član Skupštine Dražen Čuklić koji će obnašati dužnost zamjenika člana Ivana Sabolića koji je svoj mandat stavio u mirovanje.

Članovi Skupštine zatim su razmatrali Izvješće o problematici zapošljavanja na području Koprivničko-križevačke županije u 2020. godini, koje je predstavila predstojnica Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vesna Kuterovac. U Izvješću stoji kako je na području županije zabilježeno 234 zaposlene osobe više nego na kraju 2019. godine, dok je nezaposlenost na razini od 6.1 posto čime smo druga po redu županija s najmanjim brojem nezaposlenih. Predstojnica Kuterovac još je naglasila kako nam je, unatoč tome što je prošla godina bila iznimno složena zbog situacije uzrokovane koronavirusom, stopa zapošljavanja unazad nekoliko godina najbolja u Hrvatskoj.

Nakon usvajanja Izvješća o problematici zapošljavanja, članovi Skupštine donijeli su Rješenje o imenovanju ravnatelja Županijske uprave za upravljanje županijskim i lokalnim cestama Koprivničko-križevačke županije, a novi je mandat dobio dosadašnji ravnatelj Dragutin Guzalić.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, zatim je okupljenima predstavio Informaciju o radu Stožera o aktivnostima u borbi protiv COVID-19 za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2021. godine. Između ostalog, u informaciji je navedeno kako je u spomenutom razdoblju na području županije zabilježeno oko tri tisuće slučajeva zaraze koronavirusom, a zbog dostupnijeg i jednostavnog testiranja, u županijskom Zavodu za javno zdravstvo omogućene su usluge sva tri tipa testiranja – serološkog, PCR i antigenskog. Zavod je, uz Stožer, bio i glavni koordinator cijepljenja opće populacije na organiziranim punktovima u gradovima i općinama, a uz sve ostale zadaće, zdravstvenim je ustanovama preko Stožera osiguravana zaštitna oprema za učinkovitiju borbu s koronavirusom. Zamjenik Ljubić obrazložio je i Izvješće o mjerama provođenja Programa unapređenja vatrogastava i Programa zaštite i spašavanja za 2020. godinu, kao i Izvješće o mjerama provođenja Programa „Međunarodna suradnja“, a članovi Skupštine usvojili svi sva tri dokumenta.

Izvješće o radu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije predstavila je predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić, napomenuvši kako se nada daljnjoj uspješnoj suradnji članova, te je govorila o brojnim aktivnostima koje se poduzelo u sklopu problematike nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Nakon usvajanja Izvješća, članovi su se složili da se u Zaključak unese kako smo županija s nultom stopom tolerancije na nasilje.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac zatim je predstavio Izvješće o provođenju mjera prema Programu „Konkurentno gospodarstvo“, Izvješće o mjerama provođenja Programa „Energetika i prometna infrastruktura“, Izvješće o provođenju mjera prema Programu „Komunalno gospodarstvo“ te Izvješće o provođenju mjera po Programu „Vodno gospodarstvo“, sve za 2020. godinu. Izvješća su usvojena većinom glasova članova Skupštine, a članovi su usvojili i Zaključak o utvrđenju interesa i davanju suglasnosti na zakup bez natječaja poslovnog prostora Osnovne škole Koprivnički Bregi za potrebe Dječjeg vrtića „Vrapčić“.

Izvješće o poslovanju trgovačkog društva u suvlasništvu Koprivničko-križevačke županije za 2020. godinu – Piškornice“ d.o.o. Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske predstavio je direktor RCGO Piškornica Mladen Ružman.

Obzirom na dužinu sjednice i epidemiološke mjere, temeljem Poslovnika Županijske skupštine određen je prekid sjednice i njezin nastavak za sljedeći tjedan.

 

Služba ureda župana