Održan Okrugli stol Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije u Gradskoj vijećnici Grada Koprivnice održalo je 2. ožujka 2009. godine Okrugli stol pod nazivom „ Žene u politici na području Koprivničko-križevačke županije“ sa svrhom javnog upozoravanja na veliku podzastupljenost žena na političkoj sceni. Pod okriljem misli vodilja „Što žene unosu u politiku“ i „Što je politika bez žena„ pojašnjeni su problemi s kojima se susreću žene koje se aktivno bave politikom, te raspravljene mjere koje se moraju poduzeti kako bi se veći broj žena našao na predstojećim stranačkim listama počevši od lokalnih izbora u svibnju 2009. godine pa nadalje.

Okrugli stol je vodila gospođa Dušanka Čokić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Nakon prikazivanja spota Ureda za ravnopravnost spolova pod naslovom „Uravnotežimo se“ riječ su preuzele uvažene gošće i to redom predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora gospođa Gordana Sobol., pravobraniteljica za ravnopravnost spolova gospođa Gordana Lukač-Koritnik, načelnica Općine Gornja Rijeka gospođa Štefica Tukša, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice gospođa Vesna Želježnjak, zamjenica gradonačelnika Grada Đurđevca gospođa  Marijana Markešić. Skupu su prisustvovali župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Vladimir Šadek, predstavnici političkih stranaka, politički aktivne žene, članice predstavničkih i izvršnih tijela kao i predstavnici medija.

Nakon njihovih izlaganja uslijedila je zanimljiva rasprava. Rasprava je rezultirala zaključcima kako političku elitu treba javno i permanentno upozoravati na zakonske obveze vezane uz ravnopravnost spolova.  Istodobno je nužno animirati žene da prevladaju strah od politike, te da se angažiraju u političkim aktivnostima, u kojem procesu je neophodna i ženska solidarnost. Nakon ostvarenja zadanih ciljeva žene više neće biti nevidljive, a demokracija će konačno zaživjeti.

Doneseni zaključci popraćeni zakonskim regulativima proslijedit će se političkim strankama , županijskim organizacijama s područja Koprivničko-križevačke županije.