Održan drugi kolegij načelnika i gradonačelnika

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije 22. prosinca održan je 2. Kolegij gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije. Kolegiju su prisustvovali predstavnici većine jedinica lokalne samouprave, koje je na početku sastanka pozdravio župan Darko Koren. Raspravljalo se o aktualnoj problematici zajedničkoj većini gradova i općina.

Prva tema kolegija bila je izvješće o aktivnostima Preventivno-zdravstvenog stožera Koprivničko-križevačke županije, o čemu je uvodno izlaganje imala ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla. Ona je tom prilikom pohvalila aktivnost Stožera u sprečavanju širenja svinjske gripe. Istaknula je kako je od 9. studenog do danas evidentirano 1657 oboljelih od virusa H1N1, da je dobiveno 3700 doza cjepiva za tu bolest, dok je cijepljeno svega 200 ljudi. Također je spomenula kako je najviše oboljelih bilo u dobi od 7 do 29 godina. Osvrnula se i na problematiku sezonske gripe čije se širenje očekuje početkom 2010., spomenuvši da je preventivno protiv tog virusa dosad cijepljeno 17.000 stanovnika Županije.

Dalje se raspravljalo o planovima zaštite i spašavanja jedinica lokalne samouprave, za što je uvodnu riječ dao referent za poslove zaštite Stjepan Behin. Nakon toga je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Marijan Štimac nazočnima dao informaciju o Zakonu o vodama i Zakonu o financiranju vodnog gospodarstva, koji su nedavno doneseni u Hrvatskom saboru. Novi zakoni donose niz promjena u upravljanju vodnim resursima, kao i neke promjene u distribuciji i razvoju vodoopskrbnog sustava. Budući da se mnoge promjene odnose i na razinu općina i gradova ova tema potakla je širu raspravu prisutnih čelnika općina i gradova.

Na kraju sastanka župan se osvrnuo na projekt gerontodomaćica, koji općine i Županija zajednički provode, te ga ocijenio vrlo uspješnim. Izrazio je želju da se u narednom razdoblju projekt dodatno unaprijedi i proširi, čime bi se povećao broj krajnjih korisnika koji su u njemu.