Održan 10. Kolegij gradonačelnika i općinskih načelnika

U prostorima Županije je u četvrtak 20. prosinca održan 10. Kolegij gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije. Uz župana Darka Korena i njegove zamjenike, te pročelnike, Kolegiju je prisustvovala i predsjednica Županijske skupštine Milica Fuček.

Čelnici općina i gradova na početku su raspravljali o pripremama za korištenje sredstava strukturnih fondova EU i jačanju investicijskog okruženja na području Županije. Uvodno izlaganje održala je ravnateljica PORE Melita Birčić koja je ponudila pomoć Razvojne agencije u apliciranju. Župan Koren sugerirao je općinama da se za pripremu projekata dodatno ekipiraju visokoobrazovanim mladih osobama preko programa volontiranja koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Informaciju o provedbi Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama načelnicima je dao pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Dražen Kozjak, dok su djelatnici Državne geodetske uprave prisutne upoznali s postupkom ažuriranja Registra prostornih jedinica za potrebe popisa birača.

Raspravljalo se i o ukidanju ispostava Agencije za plaćanje u poljoprivredi u Đurđevcu i Križevcima te njihovom preseljenju u jedinstvenu ispostavu u Koprivnici. Župan Koren upoznao je načelnike s pismom koje je uputio ravnatelju Agencije i ministru poljoprivrede, te u kojem je izrazio ogorčenje ovakvim postupkom centralizacije sustava.

Svi prisutni su se složili kako je ovaj postupak apsurdan, te će dodatno otežati rad i poslovanje poljoprivrednih gospodarstava. Donesen je stoga zaključak da se i u ime podravsko-prigorskih načelnika i gradonačelnika uputi pismo Ministarstvu poljoprivrede u kojem će se tražiti preispitivanje i izmjena odluke o ukidanju ispostava Agencije.