Obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 9. prosinca, u čitaonici tiska Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ jučer je održana tribina „Prevencija i borba protiv korupcije mehanizmima civilnog nadzora“.

Koprivničko-križevačka županija u suradnji sa županijskim Antikorupcijskim povjerenstvom, na prijedlog Hrvatske zajednice županija, a uz potporu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ organizirala je predavanje prof. dr. sc. Livije Kardum, članice Upravnog odbora Transparency International Hrvatska i sveučilišne profesorice.

Tribinu je otvorio Tomislav Babić, predsjednik županijskog Antikorupcijskog povjerenstva koji je tom prigodom predstavio rad Povjerenstva i osvrnuo se na cilj osnivanja ovog radnog tijela. Naime, Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije osnovala je Županijska skupština kao savjetodavno tijelo Županijske skupštine za praćenje i suzbijanje korupcije na području Županije. Cilj je poticanje odgovornosti u vršenju javnih dužnosti, otvorenost vlasti i odlučivanja te sprječavanje korupcije.

IMG_0849mSve okupljene pozdravio je zamjenik župana Ivan Pal, a potom je Livija Kardum održala predavanje „Prevencija i borba protiv korupcije mehanizmima civilnog nadzora“.

U izlozima knjižnice posjetitelji su mogli vidjeti radove učenika osnovnih i srednjih škola pristiglih na kreativni natječaj „Zajedno smo jači“, koji je raspisalo Antikorupcijsko povjerenstvo. Natječaj je bio raspisan 20. listopada 2015., a cilj je bio senzibilizirati djecu u osnovnim i srednjim školama s problemom korupcije. Učenici su uz pomoć mentora izradili 12 likovnih uradaka s temom „Logo povjerenstva“, a u kategoriji literarnih i video uradaka dostavljeno je 18 radova o stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju.

Na kraju tribine, zamjenik Pal i predsjednik povjerenstva Babić uručili su zahvalnice i nagrade za radove pristigle na natječaj „Zajedno smo jači“. Najbolji rad u prvoj kategoriji ujedno je izabran za službeni logo Povjerenstva, a nagradu je osvojila Sara Bednaić iz OŠ Koprivnički Bregi pod vodstvom mentorice Ivane Devčić Rakijašić. U kategoriji literarnih i video radova o stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju prvu nagradu za video osvojila je Valerija Premec iz Gimnazije Fran Galović pod vodstvom mentorice Katarine Horvat. Morena Pintarić i Sandra 20151209124718849Delimar, učenice trećeg razreda Gimnazije Fran Galović iz Koprivnice, osvojile su drugu nagradu u kategoriji literarnih radova, a treću nagradu u kategoriji literarnih radova osvojili su Dorian Rojčević i Katarina Andrašec, također učenici trećeg razreda Gimnazije Fran Galović, a pod vodstvom mentorice Marine Njerš. Nagrađenim učenicama i učenicima podijeljene su novčane nagrade od 500,00 do 1.500,00 kuna.

Jučerašnjoj tribini nazočio je i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić, pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine, župana i opće poslove Marina Horvat Pavlic, članovi Skupštine, članovi Antikorupcijskog povjerenstva, predstavnici civilnog društva, nagrađeni učenici, mentori i njihovi roditelji.

  1. Nagrada – Zazviždi i prijavi, Valerija Premec, Gimnazija Fran Galović, Koprivnica
  2. Nagrada – Tjedan korupiranog učenika – Morena Pintarić i Sandra Delimar, Gimnazija Fran Galović, Koprivnica
  3. Nagrada – Svijet u korupciji, Dorian Rojčević i Katarina Andrašec, Gimnazija Fran Galović, Koprivnice

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.