Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

U nedjelju, 18. studenog 2012. održano je središnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Program je započeo paljenjem svijeća na putu od Opće bolnice Vukovar do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rada u organizaciji osnovnih škola Grada Vukovara.

U krugu vukovarske bolnice održan je prigodni program pod nazivom “Vukovaru ime sveto” nakon kojega su brojni branitelji, dužnosnici i građani krenuli na križni put – kolonu sjećanja ulicama grada do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Molitvu za sve poginule i nestale izrekao je  mons. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca po protokolu. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata svetu misu je služio mons. Alessandro D’Erico, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, a na  Bogdanovačkoj cesti kod Doma ratnika upriličeno je otkrivanje spomenika “Otac i sin”. U večernjim satima na Dunavu su bile upaljene svijeće u “Svjetlosnoj rijeci sjećanja”, a u isto vrijeme u gradovima diljem Republike Hrvatske paljenjem svijeća odana je  počast svim žrtvama Vukovara.

Obilježavanju Dana sjećanja odazvali su se mnogi dužnosnici, predstavnici institucija, lokalne i regionalne samouprave. Koprivničko-križevačku županiju su u Vukovaru uz brojne branitelje predstavljali župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota, a koloni sjećanja se po prvi puta nakon izlaska iz pritvora pridružio i general Mladen Markač.