Na Kolegiju načelnika rasprava o državnom poljoprivrednom zemljištu

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije u utorak, 29. ožujka, održan je 6. Kolegij gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Županije. Uz župana Darka Korena i zamjenika župana Darka Sobotu, kolegiju su prisustvovali državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Josip Kraljičković, ravnatelj Uprave za poljoprivredno zemljište Željko Vincek i načelnica Odjela za poljoprivredno zemljište Renata Lozo. Tema sastanka je bio program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području Koprivničko-križevačke županije u 2011. godini.

Državni tajnik Josip Kraljičković je naglasio kako državnim zemljištem na području Županije za sada ne raspolažu općine Gola, Molve, Sokolovac i Virje, dok Općina Novo Virje nije izradila program raspolaganja. Priprema se i izmjena zakona prema kojoj bi raspolaganje takvim zemljištem trebalo biti puno jednostavnije. No, ako jedinice lokalne samouprave ne izrade plan raspolaganja zemljištem do kraja 2011. godine za njih će to učiniti Agencija za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem. U tom slučaju općine i gradovi gube i prihod od takvog zemljišta jer on odlazi u državni proračun. Pitanje zemljišta važno je i zbog poticaja koji će se moći ostvariti kod ulaska u EU. Prema važećim zakonima Europske unije samo zemljišta upisana u bazu podataka ARKOD moći će ostvarivati poticaje.

Načelnici su dobili brojne odgovore na važna pitanja vezana uz raspolaganje zemljištem, a nakon kolegija održana je konferencija za novinare.