Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić posjetio Županiju

Župan Darko Koren, zajedano sa svojim zamjenicima i drugim suradnicima, primio je u utorak 10. travnja ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića. Radnom sastanku u Županiji prisustvovali su i najbliži ministrovi suradnici, a među njima i zamjenik ministra Božidar Štubelj iz Križevaca. Ministar je Županiju posjetio u sklopu cjelodnevnog posjeta Koprivnici, a također je obišao i Grad Koprivnicu, te koprivničke ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Teme razgovora u Županiji bile su vezane uz efikasnije provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja, planiranje ljudskih potencijala, pitanja vezana uz mirovinski sustav i potrebe umirovljenika, te korištenje sredstava iz fondova Europske unije.

Na samom početku sastanka župan Darko Koren je predstavio Županiju, te goste upoznao s osnovnim društvenim, gospodarskim i razvojnim planovima na ovom prostoru. Posebno je istaknuo program stručnog osposobljavanja mladih visokoobrazovanih ljudi u suradnji s HZZ-om, preko kojeg trenutno u samoj županijskoj upravi radi oko 20 volontera. Ukazao je na potrebu jače suradnje gospodarskog i obrazovnog sektora, te predložio da se dodatno uloži u programe prekvalifikacije nezaposlenih osoba.

Ministar Mrsić je prezentirao aktualne projekte Ministarstva, među kojima je izdvojio izmjenu zakona o poticanju zapošljavanja i usklađivanje mirovina s troškovima života i rastom plaća. Govorio je i o mjerama aktivne politike zapošljavanja, te kazao da će se Ministarstvo pojačano zalagati za uvođenje vouchera u sezonskom zapošljavanju, te zapošljavanje osoba s invaliditetom. Budući da ministar sa suradnicima ovih dana obilazi sve županije u svrhu upoznavanja situacije na terenu, primijetio je da je Koprivničko-križevačka županija jedna od rijetkih koja trenutno ima gospodarski rast, te je unatoč svim problemima na začelju po broju nezaposlenih.