Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine obilježava u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine, kada je aktivistice za ženska prava sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Obilježavanjem ovog dana želi se ukazati na učestalost i brutalnost nasilja nad ženama te poslati snažnu poruku o važnosti svih aktivnosti u cilju zaustavljanja nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama predstavlja ozbiljan društveni problem. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je kako su u pet godina, od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016., ubijene 72 žene od bliskih muških osoba te da femicid u Hrvatskoj čini od 25 – 30% svih ubojstava. Također je dodala kako je samo prošle godine ubijeno 18 žena, a tijekom ove godine 16 žena, od strane njima bliskih muških osoba. „Uz jasan trend brutalizacije nasilja, odnosno tranzicije nasilja prema ženama i nasilja u obitelji iz područja prekršajnog u područje kaznenog prava, uočeno je povećanje broja ubojstava žena što ukazuje na to da zakonske, pravosudne, medijske te druge obrazovne i edukacijske mjere suzbijanja nasilja prema ženama – ipak nisu polučile željenim rezultatima u smislu smanjenja broja slučajeva nasilja prema ženama s najgorim ishodom, već naprotiv, brojke ubijenih žena rastu.“, kazala je pravobraniteljica.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije s partnerskom udrugom Hera uključilo se u kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koju provodi preko 1.700 organizacija u stotinjak država svijeta, s ciljem podizanja svijesti u javnosti o problematici nasilja nad ženama, ali i dostupnosti informacija o mogućnosti zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju nasilje. Akcija je održana na đurđevačkoj tržnici, a građani su kroz razgovor mogli dobiti informacije o načinu prijave nasilja, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, dobiti savjet i podršku.

Također, od Hrvatskog sabora i Vlade RH zahtijeva se ratifikacija Konvencije Vijeća Europe za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kojoj je svrha da ženama i djevojčicama u Hrvatskoj osigura konkretnu, dostupnu i učinkovitu zaštitu od nasilja.

Građane pozivamo da daju svoj doprinos sustavnoj zaštiti žena i djevojčica od fizičkog, seksualnog, psihičkog i ekonomskog nasilja, potpisivanjem zahtjeva za ratifikaciju Istanbulske konvencije na:

Aktivno se uključite u borbu protiv nasilja nad ženama. Prijavite slučajeve nasilja ako ste izloženi nasilju kao žrtva ili kao član obitelji, ali i u svim slučajevima kada svjedočite nasilju u svojem okruženju ili u javnosti. Nitko ne smije trpjeti nasilje. Svi imamo odgovornost zajednički se boriti protiv nasilja. Ako spasimo život samo jedne žene, kao da smo spasili cijeli svijet.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije