Koprivničko-križevačka županija razmatra mogućnost pridruženja Radnoj zajednici Alpe-Jadran

Tijekom 2011. i 2012. Republika Hrvatska je predsjedala Radnom zajednicom Alpe Jadran, međunarodnom asocijacijom osnovanom još 1978. godine s ciljem suradnje regija na alpsko-jadranskom području. Članstvo u Radnoj zajednici čine regije iz Austrije, Mađarske, Italije, te države Slovenija i Hrvatska. Hrvatska je svoje predsjedanje završila predavši vođenje Koruškoj, te odlukom da nakon ulaska u Europsku uniju članstvo u Radnoj zajednici umjesto same države preuzmu županije.

Tim povodom su na Plenarnu sjednicu Radne zajednice Alpe-Jadran u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu u utorak 27. studenog bili pozvani i predstavnici županija. Među petnaestak županija koje su imale izaslanike na sjednici, kao predstavnik Koprivničko-križevačke županije događaju je prisustvovao pročelnik Službe ureda župana Vladimir Šadek.

Koprivničko-križevačka županija je načelno prihvatila ideju da se priključi Radnoj zajednici Alpe-Jadran, a konačna odluka o tome bit će donesena nakon što se definiraju uvjeti pristupanja. Za našu Županiju posebno je interesantan smjer rada zajednice prema kojem se u narednom razdoblju predlaže provođenje zajedničkih projekata koji bi se aplicirali na EU fondove, s prioritetnim ciljem pripreme za korištenje EU sredstava u novom proračunskom razdoblju od 2014. do 2020.

Radna zajednica također je orijentirana i na suradnju regija na području razvoja gospodarstva, kulture, sporta, turizma, obrazovanja, te drugih područja važnih za život stanovništva. Predstavnici regija članica prihvatili su uključivanje hrvatskih županija u Radnu zajednicu, a one nakon ulaska same trebaju definirati svoje interese i područja rada kojima će težiti.