Hrvatska zajednica županija – regionalna samouprava je ispunila svoju ulogu

Krajem prošlog tjedna župan Darko Koren boravio je u Zadru, gdje je održana sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Župani i predstavnici hrvatskih županija na sjednici su raspravljali o vladinim smjernicama i načelima za funkcionalnu decentralizaciju i teritorijalni preustroj, te provedbi zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi. Također im je prezentirana studija „Analitička podloga za učinkovitu decentralizaciju u Hrvatskoj“, koju je izradio Ekonomski institut iz Zagreba.

Župani su zauzeli stav da bi županije trebale zadržati svoju aktualnu poziciju u ustroju, te od države preuzeti dodatnu odgovornost i sredstva za funkcioniranje školstva, zdravstva i socijalne skrbi. Župan Koren složio se sa stavom svojih kolega iz ostalih županija da je regionalna samouprava ispunila svoju ulogu te da sustav regija ne treba mijenjati. Prvenstveni pokazatelj da je ta teza točna je velik doprinos županija kao regionalnih samouprava u nastojanju da se svi krajevi ravnomjerno razvijaju. Zaključak je da bi bez pomoći županija najsiromašniji krajevi, a naročito ruralna područja, teško mogli opstati.

Prilikom posjeta u Zadru župan Koren također je prisustvovao otvorenju međunarodnog sajma proizvoda usluga ruralnih područja „Eko etno Hrvatska Europa tour“. Navedena manifestacija ove godine je prvi put organizirana izvan Zagreba, a ima za cilj očuvanje tradicionalne proizvodnje, ruralnih prostora i kulturne baštine, te prezentaciju gastronomije starih zanata i ekološke poljoprivrede.