Glavna skupština Skupštine Europskih regija (AER)

U Udinama, Autonomna regija Friuli Venezia Giulia (Italija), 7 i 8. studenoga. 2007. održana je Glavna skupština Skupštine Europskih regija (AER) kojoj je prisustvovao zamjenik župana gospodin Darko Koren kao predstavnik Koprivničko-križevačke županije.

Skupština europskih regija (AER) je nezavisna organizacija regija i najveća mreža interregionalne suradnje u Europi, predstavlja 12 interregionalnih organizacija i 250 regija iz 30 zemalja, te je i iz toga vidljiv njezin značaj i njezina uloga u stvaranju politike regionalnog razvoja svih europskih regija. Koprivničko-križevačka županija primljena je u punopravno članstvo Skupštine europskih regija (Assembly of European regions) u Poznanu, Poljska 27. studenoga 2003. godine.

Ovogodišnja Glavna skupština održana je na temu Identitet: Regije kao temelj Europe. Okupljeni, izabrani predstavnici Europskih regija, razmatrali su i raspravljati o razvoju regionalnih i europskog identiteta i utvrdili Završnu deklaraciju o ulozi regija u njegovanju jakog identiteta u Europi. U okviru Završne deklaracije posebno treba naglasiti poštivanje regionalnih identiteta i načela subsdijarnosti, poticanja tog procvata, naročito kod davanja odgovornosti regijama, te financijska sredstva za stvaranje i upravljanje politikama koje utječu na regionalne identitete kao što su zaštita manjinskih jezika, regija kao tijela koje mogu bolje garantirati njihovu zaštitu i promociju.

Tom prigodom održan je i kratki sastanak između gospodina Darka Korena i predsjednika Skupštine Europskih regija (AER) gospodina Riccarda Illya, koji je ujedno i predsjednik Autonomne regije Friuli-Venezia-Giulia. Tema sastanka je bila intenziviranje dugogodišnje suradnje između naše Županije i Autonomne regije Friuli-Venezia-Giulia koja je i formalno potvrđena potpisivanjem Sporazuma o suradnji 19. rujna 2007. godine u Trstu. Suradnja će se odvijati u okviru gospodarstva, poljoprivrede, industrije, trgovine, zaštite okoliša, odgojne i kulturne djelatnosti.