Državni tajnik za infrastrukturu posjetio Županiju

U srijedu, 19. svibnja, Koprivničko-križevačku županiju posjetio je državni tajnik u Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, zadužen za infrastrukturu, Tomislav Mihotić. Državnog tajnika su u prostorijama Županije primili župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota, te njihovi suradnici. Tom prigodom održan je radni sastanak na kojem se razgovaralo o državnim infrastrukturnim projektima u prometu koji su vezani uz prostor Koprivničko-križevačke županije, kao i o lokalnoj cestovnoj problematici.

Župan Koren uvodno je državnog tajnika upoznao sa stavovima podravsko-prigorske javnosti o važnosti nastavka izgradnje autoceste A12 i modernizacije željezničke pruge od mađarske granice do Zagreba. Također se osvrnuo i na problematiku financiranja županijskih upravu za ceste, čiji redovni prihodi ne udovoljavaju potrebama za gradnjom i saniranjem prometnica.

Državni tajnik Mihotić kazao je da je autocesta A12 jedan od četiri prioritetne investicije Vlade RH u cestogradnji, te da su u tijeku predradnje za intenzivnije izvođenje radova, što se može očekivati u jesen 2010. kad će građevinska operativa masovnije izaći na teren. Osvrnuvši se na gradnju nizinske pruge mađarska granica – Rijeka, kazao je da je ona prioritet ne samo hrvatske Vlade već potreba mnogih zemalja srednje Europe i svijeta. – Stoga se radi na projektiranju i pripremi dokumentacije kako bi se nakon ulaska Hrvatske u EU povukla sredstva iz strukturnih fondova. Nedavno je najavljena modernizacija pruge na trasi Koprivnica-Križevci, što je jedan dio tog projekta kojem je cilj spojiti srednju Europu s lukom Rijeka. Prema tome u budućnosti bi vlakovi na ovom području trebali voziti brzinom od 160 km/h, a u prometovalo bi se na dva kolosijeka. – kazao je.

U posljednjem dijelu sastanka razgovaralo se o projektima od važnosti za područje Županije, nad kojima nadležnost imaju Hrvatske ceste, te o problematici rada ŽUC-a. Tako se između ostalog razgovaralo o sljedećim pojedinostima: gradnja rotora na raskrižju ceste Podravske magistrale i Starogradske u Koprivnici, gradnja druge trake na usponu V. Mučna – Sokolovac, nadvožnjaci u Virju i Križevcima, nova kategorizacija cesta iz županijskih u državne (naročito onih koje će služiti kao pristup regionalnom odlagalištu otpada, Koprivnica-Đelekovec i Veliki Otok – Ludbreg), itd. Državni tajnik obećao je svu moguću pomoć glede rješavanja tih problema.