Dogovor za osnivanje Zavoda HAZU – ogranak Koprivnica

Sredinom ovog tjedna Koprivnicu su posjetili predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), tajnik Slobodan Kaštela i glavni tajnik Slavko Cvetnić. Cilj njihovog posjeta bio je dogovor oko realizacije ideje da se u Koprivnici osnuje akademijin Zavod za znanstveni rad. U tu svrhu u prostorijama Županije održan je sastanak kojem su prisustvovali zamjenik župana Ivan Pal i Vladimir Šadek kao predstavnici Koprivničko-križevačke županije, zamjenica gradonačelnika Vesna Želježnjak ispred Grada Koprivnice i koprivnički znanstvenici Dragutin Feletar i Hrvoje Petrić.

Predstavnici akademije prezentirali su primjere ugovora kakve s tom institucijom imaju drugi gradovi kontinentalne Hrvatske koji imaju formirane zavode, te su domaćine upoznali s uvjetima i načinom na koji podružnice HAZU funkcioniraju. Dragutin Feletar kao inicijator ideje predstavio je što bi sve koprivnički zavod nakon formiranja mogao raditi.

Rečeno je da bi zavod uvelike unaprijedio znanstvena istraživanja u Koprivnici i okolici, a okupio bi profesionalni tim stručnjaka i vanjske suradnike koji bi istraživali ovo područje. Svrha zavoda bila bi i da odgaja znanstvenike za buduće koprivnička visoka učilišta, jer kadrovi su osnova za veleučilišta i sveučilišta. Zavod bi također trebao objavljivati građu vezanu uz Koprivnicu, kao i nastaviti izdavati znanstveni časopis Podravinu, čime bi se ovdašnja istraživanja povezala s onima iz Hrvatske i okolnih zemalja. Zavod bi od početka mogao raditi na sljedećim projektima: ljudski resursi ovog kraj, rijeka Drava, razvojne mogućnosti Kalničkog prigorja, kajkavska književnost, povijest i zemljopis Podravine, itd.

Predstavnici Grada i Županije dogovorili su da prostorije za rad Zavoda (kao i troškove za njihovo održavanje) osigura Županija, dok bi Grad trebao osigurati sredstva za jedno radno mjesto. Akademija bi osigurala sredstva za plaću upravitelja, kao i troškove za rad voditelja Zavoda. U sljedećoj fazi, nakon što se usuglase pojedinosti oko funkcioniranja Znanstvenog vijeća i ugovornih uvjeta koje traži akademija, Skupština HAZU trebala bi donijeti odluku o formiranju koprivničke podružnice.

Zamjenik župana i zamjenica gradonačelnika kazali su na sastanku kako su Grad i Županija vrlo zainteresirani da se taj projekt ostvari, no da je projekt potrebno razraditi u realnim financijskim okvirima.