Članice i članovi Županijske skupštine prisegnuli na novoizabranu dužnost

Tijek i način komunikacije na današnjoj sjednici je bio izuzetno korektan i on garantira da ćemo uspjeti formirati predstavničko tijelo koje je garancija realizacije svih projekata koje je izvršna vlast donijela - poručio je župan Koren

U srijedu 23. lipnja u dvorani Doma mladih u Koprivnici održan je saziv konstituirajuće sjednice  Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, koju je sazvala po ovlaštenju župana pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Ljubica Belobrk Flamaceta. Sukladno Zakonu o lokalnim izborima Županijskom skupštinom predsjedavao je član Skupštine Mladen Kešer (SDP) kao predstavnik kandidacijske liste koja je dobila najviše glasova.

Nakon utvrđivanja kvoruma te intonacije himne i minute šutnje za sve nestale u Domovinskom ratu i preminulim članovima od prvog saziva Skupštine te županima Ivanu Stančeru i Josipu Friščiću, članovi Skupštine su prihvatili predloženi dnevni red. Predsjedatelj Kešer je potom izvijestio kako nakon konzultacija političkih grupacija u Županijskoj skupštini nije prikupljena većina od potrebnih 19 glasova te kako će na dnevnom redu biti samo dvije točke – izbor članova Mandatnog povjerenstva i izbor članova Odbora za imenovanja, a s obzirom na zakonsku regulativu i statutarne norme, u idućih 30 dana će se ponoviti pokušaj konstituiranja Županijske skupštine s potrebnom natpolovičnom većinom.

Sjednica je nastavljena izborom predsjednice i članova Mandatnog povjerenstva te izvješćem o provedenim lokalnim izborima, čije je rezultate predstavila Verica Rupčić koja je prisutne izvijestila kako će dužnost člana Županijske skupštine umjesto župana Darka Korena koji svoj mandat kao nositelj kandidacijske liste stranaka MREŽA, HSU-a i HNS-a liberalnih demokrata stavlja u mirovanje, obnašati Goran Gregurek, dok će umjesto zamjenika župana Ratimira Ljubića dužnost člana Županijske skupštine obnašati Miroslav Kovačić s kandidacijske liste HDZ-a. Umjesto Mate Devčića, koji nastavlja obnašati dužnost ravnatelja OB Koprivnica, dužnost člana Županijske skupštine će obnašati Stjepan Peršin s kandidacijske liste HDZ-a. Stjepan Milinković  također je stavio mandat u mirovanje, kao i Siniša Pavlović, obojica s kandidacijske liste HDZ-a, a njih će s iste liste zamijeniti Eugen Pali, odnosno Ivan Čupen.

Za predsjednika Odbora za izbor i imenovanja izabran je Stjepan Peršin, a vijećnicima su potom verificirani mandati te su položili svečanu prisegu o savjesnom i odgovornom obnašanju svojih dužnosti.

Sjednica je potom zaključena, nakon čega su se predstavnicima medija obratili Mladen Kešer i župan Darko Koren. Župan Koren kazao je kako sve političke grupacije koje participiraju u Skupštini slijedom dogovora nisu uspjele skupiti apsolutnu većinu od 19 vijećnika, odnosno većinu koja imenuje predsjednika Županijske skupštine.

„Današnji tijek sjednice, a posebno dogovor da ona bude održana u ovom formatu, garantira tolerantniju komunikaciju među svima nama i da ćemo postići dogovor do predviđenog zakonskog roka od mjesec dana. Ovog trenutka je nemoguće reći kako će to u konačnici rezultirati, ali tijek i način komunikacije je po meni bio izuzetno korektan i on garantira da ćemo uspjeti formirati predstavničko tijelo koje je garancija realizacije svih projekata koje je izvršna vlast donijela“, poručio je župan Koren.

Mladen Kešer kazao je kako je napravljen prvi korak u formiranju Županijske skupštine te kako vjeruje da će ona u roku od 30 dana biti i konstituirana. Ovog trenutka treba zatomiti određene nesuglasice jer građani od nas očekuju projekte koje smo najavljivali. Ukoliko Skupština ne bi bila formirana, građane bi uvukli u određeni problem“ dodao je Kešer.

Podsjetimo, novi saziv Županijske skupštine ima 37 članova. Kandidacijska lista SDP-a, HSLS-a i GLAS-a dobila je 10 mjesta, kandidacijska lista HDZ-a je dobila osam mjesta, kandidacijska lista grupe birača nositelja Željka Lackovića osam mjesta, kandidacijska lista stranaka MREŽA, HSU-a i HNS-a liberalnih demokrata četiri mjesta, kandidacijska lista grupe birača nositelja Maria Rajna tri mjesta,  kandidacijska lista HSS-a dva mjesta te kandidacijska lista MOST-a dva mjesta.

Služba ureda župana