Svečano otvoreni 21. Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije

„S Dana travnjaka želimo poslati poruku da je poljoprivreda jedan od oslonaca gospodarstva Koprivničko-križevačke županije i da imamo mnoge komparativne prednosti u odnosu na ostale krajeve, primjerice poveznicu s jednom od najjačih hrvatskih prehrambenih industrija. Taj potencijal omogućava nam da ostvarimo sve planove, a od države očekujemo da kroz potpore i mjere poljoprivredi omogući mjesto koje zaslužuje."

Rekordan broj posjetitelja i izlagača te sunčano vrijeme i brojne aktivnosti obilježili su svečano otvorenje najveće županijske poljoprivredne i sajamske manifestacije, 21. po redu Dana travnjaka Koprivničko-križevačke županije.

Predsjednik Organizacijskog odbora i zamjenik župan Darko Sobota pozdravio je okupljene te podsjetio na svrhu manifestacije: „Dani travnjaka posvećeni su poljoprivrednoj proizvodnji i proizvođačima, a s ponosom mogu reći kako nas svake godine podržava sve više izlagača. Na prostoru od tri tisuće kvadratnih metara predstavlja se njih 135 te im ovim putem još jednom zahvaljujem na dolasku. Zahvaljujem se i članovima Organizacijskog odbora i Koprivničko-križevačkoj županiji na doprinosu manifestaciji, a najviše našim poljoprivrednim proizvođačima kojima želim mnogo uspjeha u radu.“

Zahvalama se pridružio i župan, naglasivši ulogu Podravke kao partnera u razvoju poljoprivrednog sektora: „S Dana travnjaka želimo poslati poruku da je poljoprivreda jedan od oslonaca gospodarstva Koprivničko-križevačke županije i da imamo mnoge komparativne prednosti u odnosu na ostale krajeve, primjerice poveznicu s jednom od najjačih hrvatskih prehrambenih industrija. Taj potencijal omogućava nam da ostvarimo sve planove, a od države očekujemo da kroz potpore i mjere poljoprivredi omogući mjesto koje zaslužuje. Naša strategija razvoja poljoprivrede mora biti utemeljena upravo na povezivanju poljoprivredne proizvodnje, prehrambene industrije i državnih potpora.

U ime dugogodišnjeg suorganizatora manifestacije obratio se ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać, naglasivši kako su na stručnim predavanjima predstavljeni noviteti iz Programa ruralnog razvoja kao i novi Pravilnik o kakvoći svježeg mlijeka.

Predavanje o dobrovoljnom sustavu označavanja „Med iz Lijepe Naše“ bio je prilika da se okupe pčelari iz ovog područja te doznaju kako se uključiti u ovaj marketinški projekt, koji promoviramo diljem Hrvatske. Također, tradicionalno smo organizatori Bambino kupa gdje se predstavljaju mladi i djeca s govedarskih farmi, kao potencijalni proizvođači. Putem naših aktivnosti surađujemo prvenstveno sa stočarskim proizvođačima Županije, i to kroz uzgojne programe, kontrolu kvalitete proizvoda te promociju.“, dodao je ravnatelj Barać.

Zamjenik koji obnaša dužnost koprivničkog gradonačelnika Mišel Jakšić istaknuo je kako se na ovakvim odlično posjećenim manifestacijama vidi kako je došlo bolje vrijeme za hrvatsku poljoprivredu: „Podravina i Prigorje ima radišne, marljive i sposobne ljude koji su kroz poljoprivrednu proizvodnju prije šezdesetak godina uspjeli pokrenuti jedan veliki gigant koji se naziva Podravka i koji je i danas žila kucavica naših krajeva. Uvjeren sam da u Koprivnici, u Koprivničko-križevačkoj županiji, u Podravki i u svim našim potpornim institucijama ima dovoljno mudrosti, hrabrosti, znanja i volje da se pomogne našim poljoprivrednicima.“

Za kulturno-umjetnički dio programa bio je zadužen Ženski vokalni sastav KUD-a Podravka, a osim domaćih izlagača i onih iz susjednih županija, predstavili su se izlagači iz Mađarske i Makedonije. Uz poljoprivrednu mehanizaciju, moglo se vidjeti lokalnu gastronomsku i enološku ponudu, pripravke od bilja i proizvode iz kućne radinosti, dok su obrazovne i potporne institucije predstavile svoje programe za poljoprivrednike.

Županija je ove je godine za projekt „Zlata vrijedan“, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Večernjeg lista, odabrala OPG Hrženjak iz Koprivnice, koji tradicionalno sudjeluje i na Danima travnjaka te ima vinograd i voćnjak, uz 176 pčelinjih zajednica, a godišnje proizvede četiri tisuće kilograma meda te 200 kilograma medenjaka i slastica od meda.

Dani travnjaka održavaju se u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske poljoprivredne agencije, Grada Koprivnice, PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, županijske Turističke zajednice, Obrtničke i Gospodarske komore, Srednje gospodarske škole i Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima,  Saveza Alpe Jadran, Konjičkog kluba Bilogorski rendžeri i županijske Savjetodavne službe.

Sutra, u nedjelju 7. svibnja na rasporedu je natjecanje u ručnoj košnji i tradicionalni prikaz ručne košnje i košnje s konjskom kosom te rastepanje, okretanje i sušenje sijena. Pored toga, proglasit će se najbolji kosci i održati konjički turnir, dok će križevačka Srednja gospodarska škola prikazati stručno cijepljenje voćaka.

Služba ureda župana