Potvrđen 181 novi slučaj zaraze koronavirusom, ozdravilo 116 osoba

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđen 181 novi slučaj bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 1044 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 116 osoba, a na bolničkom liječenju nalaze se 93 osobe. U OB Koprivnica preminulo je pet osoba s pozitivitetom na koronavirus (1940.g., dvije osobe 1945.g. i dvije osobe 1947.g.) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je potvrđena u 4131 slučajeva, a ukupno je testirano 13609 osoba.

Što se tiče epidemiološke situacije u školama na području županije, trenutno je zabilježeno 67 pozitivnih učenika, u samoizolaciji ih je 623, a pozitivno je i 27 nastavnika, dok je njih 35 u samoizolaciji. Od nenastavnog osoblja, 17 ih je pozitivno, a 11 u samoizolaciji. Model online nastave trenutno se provodi u 60 razreda pri čemu tri škole – Osnovna škola Gola, koprivnička Osnovna škola „Braća Radić“ i Gimnazija “Fran Galović” Koprivnica online nastavu provode za sve učenike. Podsjećamo kako je na sastanku s ravnateljima srednjih škola donesen zaključak o prelasku na online nastavu od ponedjeljka, 14. prosinca, dok će se nastava u osnovnim školama kojima je osnivač Županija izvoditi u kontaktom obliku sukladno epidemiološkoj situaciji. Prema planu, polugodište će s kontaktnom nastavom završiti 18. prosinca, a preostala tri dana, od 21. do 23. prosinca, nastava će se održati online putem.

Također obavještavamo javnost kako danas, 11. prosinca, na prostoru Sajmišta u Koprivnici s radom započinje drive-in punkt za izuzimanje uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus. Otvaranjem drive-in punkta prestaje s radom testiranje u izdvojenoj COVID-19 ambulanti u sklopu županijskog Doma zdravlja u Koprivnici, dok ispostave u Đurđevcu i Križevcima nastavljaju s radom prema rasporedu. Izuzimanje uzoraka će od ponedjeljka do subote  u terminu od 7 do 9 sati provoditi timovi županijskih zdravstvenih ustanova, kod stambenog kontejnera smještenog na prostoru koprivničkog Sajmišta.

Obzirom na povećani broj oboljelih osoba i na intenzivnu lokalnu transmisiju koja je prisutna na području cijele županije, Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije apelira na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera prevencije i  zdravstvenih uputa kako bi se smanjio intenzitet i dinamika u širenju SARS – CoV-2 virusa. Samo odgovornim ponašanjem možemo zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana te izbjeći preopterećenje zdravstvenog sustava.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije