Od sutra na koprivničkom Sajmištu počinje drive-in testiranje na koronavirus, obustavlja se uzimanje uzoraka u COVID-19 ambulanti u Koprivnici

Na izuzimanje brisa na lokaciji drive-in testiranja nije moguće doći samoinicijativno na vlastiti zahtjev bez važeće liječničke uputnice.

Obavještavamo javnost da u petak, 11. prosinca na prostoru Sajmišta u Koprivnici s radom započinje  drive-in punkt za izuzimanje uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus. Otvaranjem drive-in punkta s radom prestaje testiranje u izdvojenoj COVID-19 ambulanti u sklopu županijskog Doma zdravlja u Koprivnici (na lokaciji Trg dr.Tomislava Bardeka 10), dok ispostave u Đurđevcu i Križevcima nastavljaju s radom prema rasporedu.

Izuzimanje  uzoraka će od ponedjeljka do subote  u terminu od 07 do 09 sati provoditi timovi županijskog Doma zdravlja, OB Koprivnica, Zavoda za hitnu medicinu i Zavoda za javno zdravstvo kod stambenog kontejnera smještenog na prostoru Sajmišta.  Na punkt se vozilom ili pješke dolazi  iz smjera državne ceste D-41 odnosno Ulice Braće Radić, dok je izlazak predviđen kroz Potočnu ulicu. Upute za kretanje i postupak testiranja će biti vidljivi i jasno istaknuti na odgovarajućoj  signalizaciji.

Kako bi se testirali na drive-in punktu te ukoliko dolazite vozilom nakon ulaska na lokaciju je potrebno: parkirati ispod šatora, ugasiti  motor i  ne izlaziti iz vozila. Nakon što medicinsko osoblje dođe do automobila, potrebno je otvoriti prozor vozila i uzorak će biti uzet kroz prozor.

Napominjemo kako je na testiranje potrebno doći  s maskom te pripremiti potrebne dokumente –  zdravstvenu iskaznicu i izdanu uputnicu (ukoliko nije izdana e-uputnica), jer uzorkovanje  se provodi isključivo uz uputnicu koju pacijentima koji su prošli primarnu fazu trijaže izdaju liječnici obiteljske medicine. Na izuzimanje brisa nije moguće doći samoinicijativno na vlastiti zahtjev bez važeće liječničke uputnice.

Podsjećamo kako je testiranje na osobni zahtjev i uz plaćanje troškova postupka moguće samo u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije za što nije potrebna liječnička uputnica.

Županijski  Stožer civilne zaštite i Županija su uz pomoć Ravnateljstva civilne zaštite RH osigurali su sve materijalne uvjete za uspostavu punkta za testiranje, nabavkom kontejnera i šatora te odgovarajuće signalizacije, čime će se olakšati i ubrzati postupak uzimanja uzoraka, smanjiti migracija i prijenos koronavirusa s potencijalnih nositelja na ostatak populacije te rasteretiti zdravstveni sustav.

Pripremu lokacije pomogli su i Županijska uprava za ceste Koprivničko-križevačke županije, Policijska uprava Koprivničko-križevačke županije, Grad Koprivnica i tvrtka Komunalac koja upravlja prostorom Sajmišta.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije