Na sastanku s ravnateljima srednjih škola donesen zaključak o prelasku na online model provođenja nastave

Nakon provedene rasprave na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija usuglasili smo razmišljanja da i u našoj županiji prijeđemo na online nastavu od ponedjeljka 14. prosinca. Praktični dio nastave odvijat će se i dalje u kontaktnom obliku uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka, a u tu svrhu je osiguran i prijevoz učenika te sva potrebna infrastruktura - istaknuo je župan na sastanku s ravnateljima koji su jednoglasno podržali prijedlog

U četvrtak, 10. prosinca održan je online sastanak s ravnateljima srednjih škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija. Sastanku, na kojem je raspravljano o provođenju kontaktne nastave u školama i prijelazu na online model, prisustvovali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek.

Župan je ravnatelje izvijestio  o zaključcima s radnog sastanka Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održanog prije dva dana, na kojem je razmotrena cjelokupna epidemiološka situacija na području Republike Hrvatske, posebno u kontekstu održavanja nastave u srednjim školama.

 „Većina župana je zaključila da bi bilo uputno prihvatiti preporuke premijera Andreja Plenkovića i ministra obrazovanja i znanosti Radovana Fuchsa da se, s obzirom na epidemiološke okolnosti u državi,  od ponedjeljka 14. prosinca krene na online nastavu. Mi smo vodeći se epidemiološkom situacijom u našim školama i s obzirom da ukupno gledajući imamo vrlo malen postotak zaraženih učenika, nastavnika i nenastavnog osoblja, razmišljali da pokušamo tu nastavu održati kontaktno do 18. prosinca, a tek zadnja tri dana prijeći na online model. Nakon provedene rasprave prihvatili smo stav ostalih županija te se uskladili u razmišljanjima da i u našoj županiji prijeđemo na online nastavu od ponedjeljka 14.prosinca“, pojasnio je župan ravnateljima koji su se jednoglasno složili s prijedlogom.

Župan je potom kazao kako će ovakav zaključak zasigurno utjecati na smanjenje dinamike širenje koronavirusa u populaciji.  „Drago mi je da ste jednoglasno prihvatili ovaj prijedlog te da smo usuglasili stavove oko načina organizacije nastave što će omogućiti smanjenje rizika te zaštitu zdravlja učenika, nastavnika i svih naših sugrađana. Na ovaj ćemo način dobiti 37 dana u kojima djeca neće biti na kontaktnoj nastavi  te će se posredno spriječiti i broj međusobnih kontakata čime se doprinosi smanjenju negativnih pokazatelja koji opterećuju populaciju na području cijele države“, istaknuo je župan.

Što se tiče izvođenja praktičnog dijela nastave u školama, župan je kazao kako će se taj dio odvijati u nepromijenjenom obliku. „Praktični dio nastave i vježbe odvijat će se i dalje u kontaktnom obliku uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka, a u tu svrhu je osiguran i prijevoz učenika te sva potrebna infrastruktura. Na ravnateljima je da odluče mogu li, s obzirom na specifičnosti nastavnih programa i potrebe za specijaliziranim tehničkim pomagalima, neke od tih nastavnih procesa organizirati i bez kontaktne nastave“, pojasnio je župan te dodao kako će se nastava u osnovnim školama kojima je osnivač Županija izvoditi u kontaktom obliku sukladno epidemiološkoj situaciji i ranijem prijedlogu, odnosno polugodište s kontaktnom nastavom bi trebalo završiti  18. prosinca, a preostala tri dana, od 21. do 23. prosinca, nastava bi se održala online putem.

Na kraju sastanka župan je ravnateljima zahvalio na razumijevanju i konstruktivnoj suradnji te izrazio uvjerenje kako će prelazak na novi model održavanja nastave biti uspješno organiziran na najvišoj razini.

 Služba ureda župana