Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova pridružilo se globalnoj kampanji “Milijarda ustaje”

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova aktivno sudjeluje kroz deset godina u globalnoj kampanji “One Billion rising – Milijarda ustaje”, koja je zbog svog značaja prerasla u svjetski pokret.

Predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić naglasila je kako ove godine zbog pandemijskih uvjeta nije bilo moguće organizirati javnu akciju pa je održana tematska sjednica, kojom se Povjerenstvo pridružilo globalnom prosvjedu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Istaknula je kako je cilj globalne kampanje podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama i potrebi njegovog sprječavanja. Ove godine Kampanja u fokus stavlja nasilje nad ženama i uništavanje planeta Zemlje, ali i povezanost i brigu žena u zaštiti okoliša.

Sjednici je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je dao podršku aktivnostima Povjerenstva, a posebice u provedbi ove globalne kampanje, naglasivši kako su jedno od najaktivnijih povjerenstva na državnoj razini.

Zbog specifičnih uvjeta života i problematike nasilja na području županije, na sjednici su o tome iz aspekta svog djelovanja govorili Danijel Rušak, ravnatelj koprivničkog Centra za socijalnu skrb i Silvija Čavić, predstojnica Podružnice Obiteljskog centra.

 

Kontakti Podružnice Obiteljski centar Koprivnica:

Telefon: 048/642-247, kućni 41 ili 47

Mobitel: 099 3669807

e-mail: obiteljskikc@mdomsp.hr

Prezentaciju s osnovnim informacijama o Podružnici obiteljskog centra i djelatnostima kojima se bave možete vidjeti u privitku.

Na sjednici su doneseni zaključci, koji su kao poruka upućeni javnosti. Nužna je veća povezanost i suradnja institucija koje se bave, kako prevencijom, tako i rješavanjem slučajeva nasilja – centara za socijalnu skrb, policije i pravosuđa. Sve što su gosti iznijeli na sjednici, a i iskustva Povjerenstva, govore u prilog činjenici da cjelokupni sustav treba ojačati. Često se javljaju situacije da se problemi ne rješavaju na pravi način jer nema suradnje u spomenutom lancu.

Povjerenstvo je u nekoliko navrata upućivalo zahtjev nadležnim ministarstvima ističući potrebu da se zakonski riješi upravo međuinstitucionalno povezivanje. Također, Povjerenstvo je kao jedino u Hrvatskoj sudjelovalo i u javnim raspravama i savjetovanjima kod izmjena zakona, ali do sada nema konkretnih rezultata u tom smislu. Postoje zakoni, koji se često ne provode na pravi način, što rezultira ogorčenjem žena žrtava nasilja i nepovjerenjem u institucije. Povjerenstvo u okviru svoga djelovanja u svim prilikama poziva na prijavljivanje nasilja, a onda žene često poručuju da nisu ostvarile nikakvu zaštitu kada su odlučile prijaviti. Dapače, često žene proživljavaju pravu agoniju jer bivaju kažnjene, a počinitelji prođu tek s novčanom kaznom ili uvjetnim zatvorom, što je nedopustivo. Sve to djeluje frustrirajuće pa svi zajedno moramo pronaći način kako to promijeniti na pravi način.

A poruka za kraj je bila: budući da je danas Valentinovo, dan kada se slavi ljubav, naša želja za Valentinovo je da nasilje prestane i da se svi trudimo svakodnevno na svaki način doprinositi tome te stvoriti ljepši i kvalitetniji život!

 

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić