Županijski Stožer civilne zaštite pozvao stanovnike na pridržavanje svih mjera za prevenciju širenja koronavirusa, a posebno samoizolacije

Uži sastav Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održao je danas koordinaciju na kojoj su razmijenjene aktualne informacije po pitanju koronavirusa te zdravstvenom stanju na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je članove  kako se odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske aktiviraju svi općinski i gradski stožeri civilne zaštite koji će svoje resurse usmjeriti prema aktivnostima sprječavanja potencijalnog širenja koronavirusa.  Dodao je kako je zdravstveno stanje  na području županije stabilno te kako nema zabilježenih slučajeva oboljenja od koronavirusa.

Stožer je raspravljao o preporuci Zavoda za javno zdravstvo za očuvanja zdravlja osoba iznad 60 godina i osoba s kroničnim bolestima  te je apelirao na sve starije građane da ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde, jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev je izvijestila kako će u gradskim društvima Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac biti uspostavljeni dežurni telefoni koji će raditi od 7 do 19 sati kako bi volonteri zaprimili pozive starijih osoba radi odlazaka u ljekarnu i nabavku najosnovnijih namirnica. Crveni križ također apelira i na pomoć gerontodomaćica koje prema preporukama treba usmjeriti prema obavljanju navedenih poslova i pomoći starijim osobama.

Što se organiziranog darivanja krvi tiče Stožer je zauzeo stav na temelju preporuke Zavoda za javno zdravstvo kako će se akcije održavati prema rasporedu  uz poštivanje najviših higijenskih standarda. Osigurana su sredstva za dezinfekciju, a darivatelji će biti zamoljeni da se pridržavaju sigurnosnog razmaka od najmanje jednog metra, a poželjno dva metra osobne udaljenosti.

Biserka Zlatar iz Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije izvijestila je kako je Izdvojena ordinacija za pregled građana pod sumnjom na zaraženost koronavirusom počela s radom te su nakon pregleda četiri osobe iz predostrožnosti upućene u samoizolaciju. Ordinacija (Trg dr.Tomislava Bardeka 10 – ulaz s dvorišne strane nasuprot Zavoda za hitnu medicinu) je dežurna 24 sata i prima   pacijenata sa sumnjom na koronavirus odnosno ozbiljnim simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja, grlobolje, kratkog daha i umora.

Mole se pacijenti da ne dolaze direktno u ordinaciju već da  prvo kontaktiraju liječnika putem telefona (048/279-637) te dogovore postoji li potreba za dolaskom!

Pročelnik HGSS Stanice Koprivnica Dejan Bojovski dodao je kako Stanica sa svojim ispostavama u Đurđevcu i Križevcima stoji na raspolaganju za sve aktivnosti koje će biti potrebno provesti.

Članovi Stožera apelirali su na stanovništvo da ostane mirno, te da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa. Posebno su apelirali  na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane, a građane ukoliko poznaju osobe koje su u samoizolaciji, a ne pridržavaju se propisanih mjera da prijave slučajeve na broj Županijskog centra 112.

 

Služba ureda župana