Župan uručio nagrade najboljim koscima

Obzirom na to da je natjecanje u ručnoj košnji na 23. Danima travnjaka Koprivničko-križevačke županije bilo odgođeno zbog loših vremenskih prilika, kosci su novu priliku za prikaz ručne košnje dobili jučer u petak, 10. svibnja na koprivničkom Sajmištu. Udruga Zagoraca Podravine koja tradicionalno u suradnji sa Županijom organizira ovo natjecanje, ponovno se pobrinula za dobru atmosferu pa nije nedostajalo pjesme, smijeha, ali i domaćih delicija koje su olakšale košnju. Vješti kosci pokazali su brzinu i preciznost u borbi s bujnom travom nakon kišnih prilika, a natjecalo ih se 10 u muškoj te 7 u ženskoj kategoriji.

Podršku su im pružili i župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar i sa suradnicima, koji su im zahvalili na trudu i predanosti te poželjeli mnogo uspjeha i sreće u natjecanju.

„Svake godine u sklopu Dana travnjaka organiziramo ovo natjecanje kako bi sačuvali tradiciju naših starih. Drago mi je da smo se okupili i pokazali kako nas ni vremenski uvjeti ne mogu spriječiti da se dobro zabavimo i pokažemo kako treba čuvati našu baštinu od zaborava. Neki od vas imaju bolju tehniku, drugi pak alat, no svi  smo mi danas pobjednici“, kazao je župan te otvorio natjecanje.

U muškoj konkurenciji prvo je mjesto osvojio Milan Mojčec, drugo mjesto je osvojio Dragutin Grobenski a treće Stjepan Matoničkin. Nadica Kolenko, druga je bila Barica Forjan, a treća Dragana Grobenski. Uz čestitke priznanja i sponzorske pakete uručio im je župan pohvalivši ih na trudu i iskazanoj tehnici.

Ocjenjivačkim povjerenstvo predsjedala je dr.sc. Marcela Andreata-Koren, ostali članovi bili su Vlado Kušec, Zdravko Cvelber, Mateja Lončar i Darko Novotni, a sponzorske nagrade osigurali su Koprivničko-križevačka županija te tvrtke Syngenta i Schuman.

Na natjecanju u ručnoj košnji uz nagrađene još su sudjelovali: Zlatko Šestanj, Zlatko Barešić, Stjepan Veličan, Stjepan Krženjak, Mato Kuzminski, Siniša Rendulić, Franjo Grobenski, Branka Bukvić, Marija Ževnar, Jela Pintarek te Marija Halusek.

Služba ureda župana