Župan održao prijem za predstavnike dječjih gradskih vijeća i društava naša djeca

U prostorijama Županijske uprave župan Darko Koren danas je održao prijem za predstavnike dječjih gradskih vijeća i društava naša djeca, povodom Međunarodnog dječjeg tjedna. Prijemu su prisustvovali dječja gradonačelnica Križevaca Iva Novosel i zamjenik Natko Kudeljnjak, uz voditeljicu Dječjeg gradskog vijeća Melitu Horvat, dječji gradonačelnik Koprivnice Gregor Gašparić i zamjenici Marin Sabol i Josip Marković, uz voditeljicu Dječjeg gradskog vijeća Vesnu Mlinarić, predsjednica Društva naša djeca Koprivnica Jadranka Lakuš te predsjednica Društva naša djeca Virje Danijela Večenaj.

Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo susretom s djecom i njihovim mentorima i suradnicima te je naglasio kako je Međunarodni dječji tjedan tradicionalno događanje posvećeno djeci i njihovim potrebama.

Sve što činimo, činimo radi vas. Kao što je važno da djeca uče od starijih i iskusnijih, također je važno i da mi učimo od djece jer nam dječja promišljanja o svijetu koji ih okružuje mogu biti orijentir kod donošenja odluka i politika“, kazao je župan Koren te dodao kako je Koprivničko-križevačka županija korak bliže stjecanju statusa „Županija-prijatelj djece“ : „Naša je županija među prvima izrazila interes za taj projekt sa željom da se promicanje dobrobiti djece i mladih na lokalno i regionalno podigne na još veću razinu. Osnovali smo i Koordinacijski odbor koji se sastoji od raznih stručnjaka i čiji je predsjednik moj zamjenik Ratimir Ljubić, a na Županijskoj skupštini prošle je godine usvojena Strategija „Koprivničko-križevačka županija – prijatelj djece“ za razdoblje 2020.-2022. koja detaljno prikazuje projekte i aktivnosti kojima nastojimo svakom djetetu osigurati jednake mogućnosti i priliku za razvoj.“

Župan je još dodao kako je temeljna uloga naše županije, a i ostalih, ulaganje u obrazovanje, čemu smo iznimno predani te kako se na taj način nastoje osigurati kvalitetniji uvjeti školovanja. Spomenuo je i aktualne investicije, poput gradnje školskih sportskih dvorana u općinama i županijski Centar kompetentnosti te druge manje projekte. Županija također pruža podršku udrugama koje brinu o djeci i mladima te surađuje se s institucijama i raznih tijelima na edukaciji djece (primjerice PU KKŽ, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KKŽ, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ i drugi).

Predstavnici dječjih gradskih vijeća zahvalili su županu na prijemu i prilici da izraze svoje stavove, opisali su način na koji su stupili na dužnost te dodali kako pomažu svojim vršnjacima. U sklopu akcije Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske pod nazivom „Poruke djece odraslima“ odraslima su poručili da svojim aktivnostima, programima i projektima još više doprinesu stvaranju sigurnijeg i poticajnijeg okruženja na korist djece i mladih.

Predsjednica DND Koprivnica Jadranka Lakuš pohvalila je inicijativu Županije što se uključila u projekt Županija-prijatelj djece, kao i kvalitetu i trud koji su uloženi u županijsku Strategiju. Ujedno je dodala kako Društvo provodi brojne aktivnosti koje uče djecu da imaju pravo reći odraslima što žele, misle i osjećaju, a koprivničko Dječje gradsko vijeće ima dugu tradiciju i već petog gradonačelnika.

Županija će u nama imati oslonac na koji može nadovezati projekt Županija-prijatelj djece i nadamo se da ćemo i u tom pogledu biti perjanica u Hrvatskoj. Da bi se dobio ovaj status potrebno je ispuniti mnogo kriterija, a iskreno se nadam da će županija taj status dobiti čim prije“, istaknula je predsjednica Lakuš.

Okupljenima se obratila i Danijela Večenaj, predsjednica DND-a Virje, koja je također zahvalila na prijemu i prilici da Društvo predstavi svoje aktivnosti, naglasivši važnost suradnje s institucijama, udrugama i svim tijelima koja doprinose dobrobiti djece.

Zahvalama su se pridružile i voditeljice dječjih gradskih vijeća, Vesna Mlinarić i Melita Horvat, koje su predstavile aktivnosti kojima se vijeća bave te pozvale djecu i mlade na još veći angažman u borbi za ostvarenje dječjih prava.

Pročelnica i članica županijskog Koordinacijskog odbora Melita Ivančić na pitanje koprivničkog dječjeg gradonačelnika Gregora potvrdila je da će Koordinacijski odbor inicirati Županijsko dječje vijeće. Također je naglasila kako je jedan od važnijih kriterija koji se mora ispuniti da bi se naša županija priključila projektu Županija-prijatelj djece taj da više od 50 posto jedinica lokalne samouprave ima status gradova ili općina prijatelja djece, poput Općine Virje i Grada Koprivnice. U skladu s time, važno je animirati sve nositelje vlasti da se uključe u ovaj hvalevrijedan projekt, koji će njihovim sredinama donijeti brojne prednosti i koristi za djecu i mlade.

Prijemu su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek.

Dodajmo i kako je moto Dječjeg tjedna „Ljubav djeci prije svega!“, a djecu pozivamo da se uključe u već spomenutu akciju „Poruke djece odraslima“ koja je ove godine posvećena mentalnom zdravlju djece i traje do 22. listopada. Detalje akcije možete vidjeti OVDJE.

Županija želi svim sudionicima uspješnu izradu tekstualnih poruka i likovnih radova!

 

Služba ureda župana