Započeli radovi na županijskom Centru kompetentnosti, župan Koren: Investicijom od 25 milijuna kuna stvaramo najbolje uvjete za učenike i nastavnike koprivničke Obrtničke škole

Župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić danas su obišli radove na izgradnji županijskog Centra kompetentnosti u Obrtničkoj školi Koprivnica. Riječ je o 25 milijuna kuna vrijednoj rekonstrukciji i dogradnji škole, a županu i zamjeniku u obilasku su se pridružili voditelj projekta Darko Masnec, pročelnica UO za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, ravnatelj koprivničke Obrtničke škole Zlatko Martić, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž te član Uprave tvrtke Radnik, koja je izvođač radova, Mario Biljan.

Župan Darko Koren izrazio je veliko zadovoljstvo početkom radova u sklopu ovog 70 milijuna kuna vrijednog projekta kojim će Koprivnica i Đurđevac dobiti mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Cilj je modernizirati srednje strukovno obrazovanje i uskladiti ga s potrebama tržišta rada te povećati zapošljivost učenika, što će u konačnici doprinijeti njihovom ostanku na ovom prostoru i boljim demografskim prilikama. U Centru kompetentnosti provodit će se programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja te drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja,

Kroz Centar kompetentnosti ulažemo u podizanje standarda srednjoškolskih zanimanja u Koprivnici i Đurđevcu, kako u dijelu školske infrastrukture, tako i u dijelu novih obrazovnih programa prilagođenih potrebama tržišta. Sljedeći tjedan započinju radovi na Strukovnoj školi Đurđevac, a cijeli je projekt vrijedan 70 milijuna kuna, a od čega je gotovo 10 milijuna iz našeg proračuna, a ostalo su bespovratna sredstva Europske unije. Stvaramo uvjete za moderno srednje strukovno školstvo 21. stoljeća, a novi će objekt u urbanističkom smislu zasigurno dati dodanu vrijednost Koprivnici“, naglasio je župan te zahvalio svim koji sudjeluju u projektu i njegovoj uspješnoj realizaciji.

Zahvalama se pridružio i zamjenik Ljubić koji je kazao kako je projekt rezultat sinergije Županije i projektnih partnera – strukovnih škola u Koprivnici i Đurđevcu te dodao: „U Centar kompetentnosti uloženo je mnogo rada i truda, iskustvo koprivničke Obrtničke škole u projektima tome je zasigurno pomoglo, te se nadamo kako će to biti poticaj za unaprjeđenje strukovnog obrazovanja, ali i pomoć našim gospodarstvenicima.

Podršku županijskom projektu izrazila je i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, zahvalivši Županiji što ulaže u budućnost strukovnih zanimanja: „Elektrotehnička zanimanja su zanimanja budućnosti, a novi kurikulumi pomoći će da se naša djeca školuju za moderna zanimanja koja će doprinijeti zelenoj i modernoj tranziciji grada. Veselimo se učenicima koji će pohađati Centar i hvala Županiji.

Ravnatelj Martić također je izrazio zadovoljstvo početkom radova te kazao: „Riječ je o modernom objektu koji se proteže na više od dvije tisuće kvadratnih metara, a imat će osam praktikuma za elektrotehniku opremljenih suvremenom industrijskom opremom, koju će koristiti ne samo naši učenici nego i vanjski korisnici, te sedam specijaliziranih informatičkih učionica u kojima ćemo razvijati naše programe. Ukupno ćemo izraditi 29 standarda zanimanja i kurikulume za obrazovanje naših učenika i učenika iz regije, ali i za osposobljavanje gospodarstvenika. Danas je za nas jako važan dan, zahvaljujem Županiji na podršci i kao partneru te svima uključenima.“

Bit će to moderna zgrada koja će imati fasadu i krov sa zelenilom, prva u Koprivnici, s time da će se na krovu nalaziti i solarni kolektori. Energetski razred zgrade je A+, a hodnici će biti u staklu i pružat će se lijep pogled na igralište i dio parka“, kazao je član Uprave tvrtke Radnik Mario Biljan.

Prijavitelj projekta Centra kompetentnosti je Obrtnička škola Koprivnica, partneri su Županija i Strukovna škola Đurđevac, dok stručna podršku u provedbi projekta pruža PORA Regionalna razvojna agencija KKŽ.

Spomenimo i kako je, uz CEKOM, u tijeku i investicijski ciklus od 70 milijuna kuna gradnje i opremanja školskih sportskih dvorana u pet naših općina, a uz ostale projekte, u sektor obrazovanja Županija ukupno ulaže 160 milijuna kuna.

„Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj“

„Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Koprivničko-križevačke županije“

Služba ureda župana