Kreće izgradnja županijskog Centra kompetentnosti – potpisan ugovor za rekonstrukciju i dogradnju Obrtničke škole Koprivnica

Stvaramo školu i obrazovni program za 21. stoljeće koji će odgovoriti na sve zahtjeve tržišta i gospodarstva. Uz CEKOM, program izgradnje pet školskih sportskih dvorana i dodatne projekte, trenutno u sektor obrazovanja ukupno ulažemo 160 milijuna kuna što je uistinu respektabilan investicijski ciklus – istaknuo je župan Koren

U prostorima Srednje škole Koprivnica danas je potpisan ugovor vrijedan gotovo 25 milijuna kuna za radove rekonstrukcije i dogradnje Obrtničke škole Koprivnica za potrebe Centra kompetencije u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ugovor su potpisali ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić te uime izvođača radova predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d. Mirko Habijanec.

Potpisivanju je prisustvovao i župan Darko Koren koji je izrazio veliko zadovoljstvo što se u sklopu ovog projekta ukupno vrijednog 70 milijuna kuna ulaže u školstvo u Koprivnici i Đurđevcu, istaknuvši kako je riječ o uspješnom korištenju bespovratnih sredstava Europske unije.

Centrom kompetentnosti stvaraju se uvjeti za moderno srednje strukovno školstvo 21. stoljeća, čime ćemo odgovoriti na sve zahtjeve tržišta i gospodarstva te povećati interes mladih za strukovna zanimanja koja su trenutno najpotrebnija u Hrvatskoj. Ovo je značajan trenutak koji smo dugo čekali, a projekt će se odlično uklopiti u vizuru Koprivnice i dati dodanu urbanističku vrijednost uz nove objekte u okruženju. Moramo spomenuti i kako je u tijeku investicijski ciklus od također 70 milijuna kuna gradnje i opremanja školskih sportskih dvorana u pet naših općina. Uz dodatna ulaganja, trenutno u sektor obrazovanja ukupno ulažemo 160 milijuna kuna što je uistinu respektabilan investicijski ciklus“, naglasio je župan Koren te zahvalio svima uključenima na doprinosu realizaciji projekta, a posebno predsjedniku Uprave Radnika Habijancu na ulozi koju ima kroz rad Obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca vezan uz povezivanje obrazovanja i potreba gospodarstva.

Ravnatelj Martić zahvalio je Županiji kao osnivaču na podršci u svim aktivnostima, dodavši: „Na korak smo do ostvarenja našeg sna i uskoro ćemo imati nove, suvremeno opremljene prostore za sve učenike, profesore i gospodarstvenike. Danas ne bi bili ovdje da nismo imali izuzetno veliku potporu naše županije na čelu sa županom Korenom, a moram zahvaliti i idejnom začetniku Centra kompetentnosti i bivšem ravnatelju Ratimiru Ljubiću te projektnom timu. Ovo je velik poticaj za sve nas i značajno će doprinijeti razvoju naše škole, grada i županije.

Predsjednik Uprave tvrtke Radnik Mirko Habijanec kazao je kako ga raduje što je riječ o dogradnji strukovne škole, obzirom da upravo takvih zanimanja manjka na razini države: „Stvaramo dobre temelje za razvoj strukovnog obrazovanja, a što se tiče konkretnih radova, dogradit ćemo oko dvije tisuće kvadrata za 300 učenika i polaznika Centra. Zgrada će biti A+ energetski razred, u prizemlju će se nalaziti laboratoriji, a na etažama uglavnom učionice. Rok za završetak je nešto više od deset mjeseci i vjerujem da ćemo biti i ranije gotovi.“

Voditelj projektnog tima i pročelnik Upravnog odjela za financije proračun i javnu nabavu KKŽ Darko Masnec istaknuo je kako potpisivanje ugovora za radove predstavlja krunu dosadašnjih aktivnosti: „Preostaje nam nabaviti potrebnu opremu i imat ćemo prostor u kojemu će se učenici i svi ostali moći obrazovati na suvremen način – to je garancija da će imati znanja i vještine da si osiguraju radno mjesto. Mnogo ćemo uložiti i u edukaciju nastavnika, jer bez njih nema dobrih rezultata, a naš će Centar postati jedan od značajnijih u regiji za strukovno obrazovanje.“

Gradonačelnik Jakšić govorio o značaju Centra za obrazovni i gospodarski sektor, a rekonstruirana će se zgrada odlično uklopiti uz novu dvoranu OŠ Đuro Ester: „Primjetna je potreba za ulaganjem u obrazovnu infrastrukturu, ali i u nove kompetencije i znanja, a sve kako bi naše gospodarstvo išlo naprijed. Sve analize nam ukazuju na važnost strukovnih zanimanja, a ovo je dobar pokazatelj koliko su Koprivnica i Županija predane ulaganju u obrazovni sustav.

Prijavitelj projekta je Obrtnička škola Koprivnica, partneri su Županija i Strukovna škola Đurđevac, dok stručna podršku u provedbi projekta pruža PORA Regionalna razvojna agencija KKŽ. Obrtnička škola Koprivnica i Strukovna škola Đurđevac rekonstruirat će se, nadograditi i opremiti sa svom relevantnom specijaliziranom opremom vezanom za (pod)sektore elektrotehnike i računalstva, što će omogućiti pristup kvalitetnom učenju temeljenom na radu te razvoj kompetencija radne snage i budućih zaposlenika lokalnih i regionalnih tvrtki.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, ravnateljica PORA-e KKŽ Melita Birčić, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar, predstavnici tvrtke Radnik, pročelnici županijskih upravnih tijela te članovi projektnog tima.

Služba ureda župana

„Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj“

„Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Koprivničko-križevačke županije“