Vrtićarci i školarci spravljali ukusne domaće slastice na Vrtićkoj i Maloj virovskoj prkačijadi

Četvrti po redu Međunarodni festival izvornih kolača – Virovska prkačijada, započeo je danas u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara Malom virovskom prkačijadom na kojoj su  učenici osnovnih škola središnje Podravine pokazali svoje znanje i umijeće u spravljanju i prezentaciji domaćih tradicionalnih kolača – prkača. Maloj prkačijadi prisustvovao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je zahvalio svima iz organizacijskog odbora Festivala te malim slastičarima čestitao na pokazanim kulinarskim vještinama koje se ne bi posramili niti odrasli profesionalci.

Sudionike natjecanja i goste je uvodno pozdravila ravnateljica škole Marica Cik-Adaković, ujedno i članica Stručno organizacijskog odbora Virovske prkačijade, predsjednik Stručno organizacijskog odbora Dražen Đurišević te načelnik Općine Virje Mirko Perok koji je pohvalio male slastičare što s puno volje i entuzijazma uz mentorstvo svojih učitelja  održavaju tradiciju pripreme prkača.

Članovi prosudbenog povjerenstva Dragica Lukin, Stevo Karapandža, Stjepan Odobašić i Jasna Šignjar odabrali su najbolje u kategorijama najbolje spravljenih i najbolje prezentiranih kolača. Ove godine na Maloj prkačijadi sudjelovale su škole : OŠ Mihovil Pavlek Miškina iz Đelekovca, OŠ Grgura Karlovčana iz Đurđevca, Područna škola Čepelovac,  OŠ Ferdinandovac, Područna škola Drenovica, OŠ Gola, Područna škola Otočka, OŠ Kloštar Podravski, Područna škola Podravske Sesvete,  OŠ Molve, OŠ prof. Blaža Mađera iz Novigrada Podravskog te domaćini OŠ prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja.

Prvo mjesto u izradi najboljeg kolača zauzela je OŠ Franje Viktora Šignjara, Virje, drugo mjesto je osvojila OŠ Gola,PŠ  Otočka, a treće mjesto je pripalo OŠ Grgura Karlovčana, Đurđevac, PŠ Čepelovac.

U kategoriji najboljih prezentacija kolača prvo mjesto je zauzela OŠ Molve , drugo mjesto OŠ Kloštar Podravski, PŠ Podravske Sesvete, a treće OŠ prof. Blaž Mađer, Novigrad Podravski .

Nagradu za najkreativniji kolač dobila je OŠ Mihovil Pavlek Miškina, Đelekovec, a za najuređeniji stol OŠ Ferdinandovac.

Prije školskog natjecanja i otvorenja Male prkačijade, zamjenik Ljubić je u pratnji načelnika Peroka, ravnateljice vrtića Maje Šobak, direktorice TZ Središnja Podravina Elizabete Milanović Glavica, inicijatora festivala Stjepana Odobašića, te promotora kulinarstva Odjela za kulinarske promocije Podravke Mišela Tokića i  Zorana Delića posjetio i vrtićarce u Dječjem vrtiću “Zrno” u Virju gdje su svoje vještine u sklopu Vrtićke virovske prkačijade  prezentirali najmlađi slastičari.

Mališani su uz mentorstvo učiteljica s puno truda i ljubavi spravljali medenjake kao zadani prkač za što su na raspolaganju imali samo 30 minuta, a djeca su pokazala zavidne kulinarske vještine. Na natjecanju su sudjelovali vrtićarci iz DV Maslačak Đurđevac, DV Košutica Ferdinandovac, DV Bubamara Kalinovac, DV Potočić Koprivnički Bregi, DV Pčelica Molve, DV Bregunica Novo Virje te domaćini iz DV Zrno Virje.

I ove godine svi vrtići su pobjednici u kategoriji najfiniji i najuredniji prkač, a svaki vrtić osvojio je uz to i još jednu nagradu: Maslačak Đurđevac za najbrži, Košutica Ferdinandovac za najljepši, Bubamara Kalinovac za najoriginalniji, Zrno Virje za najsočniji, Potočić Koprivnički Bregi za najslađi, Pčelica Molve za najscifraniji te Bregunica Novo Virje za najčokoladniji prkač.

Program Prkačijade nastavlja se i večeras promocijom strukovnih zanimanja u sklopu Cooking showa na kojem će pripremati specijaliteti učenika ugostiteljskih škola uz mentorstvo akademika kulinarstva Steve Karapandže i promotore kulinarstva Odjela za kulinarske promocije “Podravka” Mišela Tokića i Zorana Delića. Prezentirat će se i ukrašavanje torti učenika ugostiteljskih škola uz mentorstvo Dragice Lukin, nakon čega slijedi degustacija.

Sutra u 9.30 sati je na rasporedu svečano otvorenje centralne manifestacije  4. Virovske prkačijade nakon čega kreće natjecanje u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama u kojem sudjeluju udruge žena te samostalne sokačice i domaćice. Posjetitelji će uz bogat popratni program, kulinarske edukacije i prezentacije uz podravske, moći kušati  i bilogorske, zagorske, istarske i dalmatinske slastice te izvorne kolače iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Palestine, Izraela, Paname i Nigerije.

Služba ureda župana