Najava: 4. Virovska prkačijada

Pozivamo Vas na 4. po redu Međunarodni festival izvornih kolača – Virovsku prkačijadu koja se održava 10. i 11. svibnja 2019. godine u Virju, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Pokrovitelj ove kulinarske manifestacije je Koprivničko-križevačka županija, stručni pokrovitelj je Hrvatski kuharski savez, a inozemni pokrovitelj Taste of  peace Kuhari bez granica. Županijski pokrovitelji događaja su i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije te Turistička zajednica područja Središnja Podravina, uz podršku generalnog sponzora Podravke.

Prvi europski festival malih tradicijskih kolača bit će obilježen bogatim dvodnevnim  programom koji započinje danas, i to natjecanjima u spravljanju prkača i prezentacijom gotovih kolača u Dječjem vrtiću „Zrno“ Virje i u Osnovnoj školi Franje Viktora Šignjara. U večernjim satima, na Trgu Stjepana Radića, održat će se Cookingshow – male tajne velikih majstora kuhinje te prezentacija specijaliteta učenika ugostiteljskih škola uz mentorstvo akademika kulinarstva Steve Karapandže i vrsne promotore kulinarstva Podravkinog Odjela za kulinarske promocije Mišela Tokića i Zorana Delića.

Svečano otvorenje 4. Virovske prkačijade na rasporedu je u subotu u 10 sati, nakon čega kreće natjecanje u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama u kojem sudjeluju udruge žena te samostalne sokačice i domaćice, a posjetitelji će, uz podravske, moći kušati  i bilogorske, zagorske, istarske i dalmatinske slastice te izvorne kolače iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Palestine, Izraela, Paname i Nigerije. Natjecanje će nadgledati Stručno povjerenstvo pod predsjedanjem predsjednika Dražena Đuriševića, ujedno i potpredsjednika HKS-a.

Uz natjecanje, važan dio programa su i stručne radionice pa će tako svoje slastičarske vještine pokazati eminentni slastičari iz Paname i Nigerije, a ove će godine manifestaciji prisustvovati i predsjednik svjetske organizacije Taste of peace Sarkis Yacoubian, predsjednik udruge Renato-kuhari bez granica Branko Ognjenović te predsjednica Saveza slastičara Hrvatske i članica nadzornog odbora WACS-a Dragica Lukin.

Manifestaciju će u subotu, 11. svibnja posjetiti župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar i to prema sljedećem rasporedu:

11:30 – dolazak na 4. Prkačijadu i obilazak izlagačkih prostora udruga žena

12:00 – pozdravni govori

12:15 – IZJAVE ZA MEDIJE

13:00 – župan i načelnik Općine Virje Mirko Perok sudjeluju u izradi „plasnice“ od zvjezdica, koja će se šećerom u prahu posipati s vrha vatrogasnih ljestvi

Prkači i Virje posjetiteljima će približiti slastičarsku i gastronomsku čaroliju Podravine i svijeta, a što Vas sve očekuje na najslađoj manifestaciji možete provjeriti u  detaljnom programu 4. Virovske prkačijade koji se nalazi OVDJE.

Služba ureda župana