U sklopu natječaja „Moja županija bez korupcije“ mladim kreativcima uručene nagrade

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Antikorupcijsko povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije u četvrtak, 13. prosinca u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ u Koprivnici održalo je svečanost dodjele nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola, čiji su radovi izabrani kao najbolji na kreativnom natječaju „Moja županija bez korupcije“.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine kada je Opća skupština UN-a posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Svoj doprinos toj borbi, Županija daje kroz Antikorupcijsko povjerenstvo, koje je savjetodavno tijelo Županijske skupštine osnovano 2014. godine. Svojim radom nastoji ohrabriti građane na uočavanje, prijavljivanje i sprečavanje korupcije kroz informiranje javnosti o najpogodnijim načinima prijave uočenih pojava korupcije, izrađivanjem brošure s pojmovima i primjerima sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti, kao i donošenjem kodeksa ponašanja dužnosnika, službenika i namještenika javnopravnih tijela.

Posebno vrijedi istaknuti akciju po kojoj je Povjerenstvo jedinstveno u Hrvatskoj, a to je  provođenje natječaja „Moja županija bez korupcije“ namijenjenog učenicima osnovnih i srednjih škola. Povjerenstvo je četvrtu godinu zaredom raspisalo taj natječaj nastojeći kod mladih razvijati svijest o važnosti uloge građana i uloge osobne odgovornosti u stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju, a učenici su izradili likovne, literarne i video radove na temu svoje percepcije korupcije. Ove je godine na natječaju sudjelovalo 16 osnovnih i 3 srednje škole sa 85 radova. Popis nagrađenih možete vidjeti OVDJE, a radove OVDJE.

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je čestitao učenicima i mentorima te kazao: „Radovi su prekrasni, edukativni i šalju kvalitetne poruke o borbi protiv korupcije te se nadamo se kako ćete te poruke prenijeti prijateljima u školi i vašim roditeljima. Naša Županija jedinstvena po pokretanju ovog natječaja i nadamo se da će nas vaša kreativnost potaknuti da budemo bolji i da ima manje korupcije u svim segmentima društva.“

Okupljenima se obratila i predsjednica Povjerenstva Jadranka Lakuš koja je dodala: „Ovo što ste napravili zavrjeđuje veliki osmijeh nas odraslih. Ponovno ste nam pokazali da ste mudri, da ste kreativni, da ste pametni i da znate što treba reći nama odraslima. Rekli ste nam da želite rasti u svijetu u kojem su važni junaci iz bajke, junaci iz vašeg razreda, ljudi koji rade dobre stvari i da se ne slažete s negativnim ljudima i pojavama. Možda se na prvi pogled može činiti da smo vam dali pretežak zadatak, no svojim ste radovima pokazali da doista razumijete da je korupcija veliko zlo i da ne želite rasti u korumpiranom društvu.

Čestitke učenicima i mentorima uputio je i član Povjerenstva te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar: „Hvala vam svima što ste se odazvali na natječaj. Zadovoljstvo mi je gledati ovu mladost koja je napravila predivne radove, uz potporu škola i mentora. Osim što činite ponosnim svoje roditelje i mentore, na vas su ponosni i općine i gradove te cijela Županija. Želim vam puno uspjeha u školi i daljnjem životu te sretne blagdane.“

Zamjenik Ljubić, predsjednica Lakuš i predsjednik Pintar nagrađenim su učenicima i mentorima uručili zahvalnice, društvene igre „Čovječe, ne korumpiraj se“ i USB stickove s podacima o Povjerenstvu, a prvonagrađenima i novčane nagrade u iznosu od 1.000 i 1.500 kuna, ovisno o kategoriji, koje su osigurane u proračunu Županije.

Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, predstojnik Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Tihomir Kvakarić, članovi Povjerenstva te predstavnici i ravnatelji institucija, škola i udruga.

Služba ureda župana