U Nagykanizsi svečano otvorena izložba „Hrvatska naiva u susjedstvu“

U Muzeju György Thury u Nagykanizsi jučer je svečano otvorena izložba „Hrvatska naiva u susjedstvu“ kao rezultat dugogodišnje suradnje i prijateljstva Koprivničko-križevačke županije i Nagykanizse. Svečanosti je prisustvovala delegacija koju su činili župan Darko Koren, pročelnici Melita Ivančić i Darko Masnec, načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, viša kustosica Helena Kušenić i tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać sa suradnicom.

Podsjetimo kako je nedavno potpisan Sporazum o suradnji županijske Obrtničke komore i Gospodarske i trgovačke komore u Nagykanizsi, kao i Sporazum između PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije i Agencije za razvoj grada Nagykanizsai Varosfejleszto Kft, a temelj svega je Sporazum o suradnji i prijateljstvu koji je Županija potpisala s Gradom Nagykanizsom.

Organizatori izložbe bili su Muzej György Thury, Samouprava grada Nagykanizse i Konzulat Republike Hrvatske u Mađarskoj, Nagykanizsa, za organizacijski doprinos i tehnički postav zaslužan je bio Muzej grada Koprivnica, a Županija je pružila financijsku potporu.

S mađarske strane, izložbi su prisustvovali gradonačelnik Nagykanizse Laszlo Balogh, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Nj.E. Mladen Andrlić, počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj Atila Kos, državni tajnik, povjerenik premijera i član Mađarskog parlamenta Peter Cseresnyes, ravnateljica Muzeja György Thury Csilla Szaraz te drugi uzvanici.

Župan je zahvalio domaćinima i suorganizatorima izložbe istaknuvši kako ovakve prilike te gospodarska i kulturna suradnja pružaju mogućnost još većeg zbližavanja dva prijateljska naroda.

Već kod prvog susreta prepoznali smo osjećaj i želju da se još više približimo. Kada čovjek dolazi prijateljima donosi mu ono što mu je najvrjednije, a to su srce i duša. Naivno slikarstvo kao jedan od brendova Podravine najbolje iskazuje tu našu dušu. Smatramo da među nama nema velike razlike, vrlo smo blizu i geografski i slični smo po brojnim karakteristikama što nam daje mogućnost da odlično surađujemo. Hvala na gostoprimstvu koje ste nam iskazali te vjerujemo da će današnji susret doprinijeti daljnjem povezivanju i razvoju našeg prijateljskog odnosa“, poručio je župan Koren.

Veleposlanik Andrlić je naglasio važnost povezivanja dviju država, koje povezuje i ova izložba te je zahvalio svima uključenim, a posebno počasnom konzulu Kosu na inicijativu i županu Korenu na suradnji. Ujedno je istaknuo značaj naivne umjetnosti kao kulturnog brenda Republike Hrvatske, dodavši kako su ga oduševile životne situacije i emocije koje prikazuje.

Nakon obraćanja ravnatelja Čimina i ravnateljice Szaraz te gradonačelnika Balogha, koji su izrazili zadovoljstvo predstavljanjem vrhunskih djela naive mađarskoj publici, viša kustosica Helena Kušenić stručno je predstavila izložbu u kojoj je dan pregled svih generacija Hlebinske škole.

Izložba se sastoji od 52 likovna djela i sedam skulptura, a ostaje otvorena do 23. listopada ove godine.

 

Služba ureda župana