Testiranje na koronavirus od sutra dostupno i u Križevcima i Đurđevcu

Izuzimanje briseva provodit će se isključivo uz liječničku uputnicu i u dogovorenom terminu, dok su testiranja na osobni zahtjev bez liječničke uputnice moguća uz plaćanje troškova postupka u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

Obavještavamo javnost kako se  s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju i povećani broja testiranja u COVID-19 ambulanti u Koprivnici, na inicijativu Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije,  od  sutra uvode dodatne lokacije za izuzimanje uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus u Križevcima i Đurđevcu. Ispostave COVID-19 ambulante u kojima će provoditi  izuzimanje uzoraka će biti smještene u stambenim kontejnerima koji su ranije postavljeni u sklopu  domova zdravlja u Križevcima i Đurđevcu, a s radom će započeti u četvrtak, 3.prosinca 2020. godine.

Izuzimanje uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus provodit će zdravstveni timovi županijskog Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu radnim danom od ponedjeljka do petka u terminu od 08 do 09 sati, dok će se subotom uzorkovanje provoditi samo u COVID-19 ambulanti u Koprivnici.  Važno je napomenuti da se uzorkovanje provodi isključivo uz uputnicu koju pacijentima koji su prošli primarnu fazu trijaže izdaju liječnici obiteljske medicine, odnosno na izuzimanje brisa nije moguće doći samoinicijativno na vlastiti zahtjev bez važeće liječničke uputnice.

Testiranje na osobni zahtjev i uz plaćanje troškova postupka moguće je samo u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije  za što nije potrebna liječnička uputnica. Za sve dodatne informacije potrebno se obratiti županijskom Zavodu.

Ovim putem molimo građane za razumijevanje i strpljenje te apeliramo  da poštuju termine koje određuju liječnici obiteljske medicine kako bi se izbjeglo okupljanje većeg broja ljudi ispred domova zdravlja te time preveniralo potencijalno širenje zaraze koronavirusom.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Domom zdravlja Koprivničko-križevačke županije osigurao je i pripremio sve materijalne i kadrovske uvjete za izuzimanje uzoraka što će omogućiti veću dostupnosti zdravstvene usluge, smanjenje migracije i prijenosa koronavirusa potencijalnih nositelja na ostatak populacije te rasterećenje zdravstvenog sustava i COVID-19 ambulante u Koprivnici.  Stoga još jednom apeliramo na  naše sugrađane da se do primitka rezultata testiranja pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, odnosno da ostanu kod kuće i izbjegavaju bliske kontakte, odlazak na posao, druženja ili okupljanja, bez obzira imaju li simptome ili ne.

Također podsjećamo da sukladno preporuci o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2 Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo članove obitelji koji su bliski kontakti članova koji  već imaju potvrđen pozitivitet na koronavirus nije potrebno testirati, već je potrebno da se  pridržavaju obavezne mjere samoizolacije uz javljanje  liječniku obiteljske medicine.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije