Svečano otvoren 22. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije, proizvode i usluge u tri dana će predstaviti 240 izlagača iz Hrvatske i inozemstva

U petak 8. studenoga u prostorima sportske dvorane Gimnazije I. Zakmardije Dijankovečkog u Križevcima svečano je otvoren 22. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije, najvažnija županijska manifestacija posvećena promociji obrtništva i gospodarstva. I ove je godine interes izlagača iznimno velik, a u tri dana manifestacije svoje će proizvode i usluge  posjetiteljima i potencijalnim poslovnim partnerima predstaviti oko 240 izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

Na svečanom otvorenju Sajma dobrodošlicu gostima i izlagačima poželio je župan Darko Koren, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Sajma, uputivši zahvale svima uključenima u organizaciju, a posebno domaćinu Gradu Križevcima, Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije koja je nositelj tehničke organizacije Sajma, partneru manifestacije Zagrebačkoj županiji te pokrovitelju Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

„I ove je godine Sajam okupio brojne obrtnike i poduzetnike s područja cijele Hrvatske i inozemstva, kojima želim mnogo uspjeha u prezentaciji svojih proizvoda i usluga te nove poslovne kontakte. Veseli nas što broj izlagača raste, ove godine ih je 240 i svi oni će zajedno s posjetiteljima kroz tri dana trajanja manifestacije imati sjajnu priliku za promoviranje, ali i upoznavanje županijskog gospodarstva te uvid u mogućnosti ulaganja i razvojne projekte na području Koprivničko-križevačke županije“, kazao je župan.

Župan se osvrnuo i na gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije te sa zadovoljstvom kazao kako je tijekom prošle godine 3.196 aktivnih gospodarskih subjekata u kojima je zaposleno 20.775 osoba realiziralo ukupne prihode od 12,6 milijardi kuna.

„Posebno nas veseli povećanje broja trgovačkih društava, sa 1.809 na 1.905, a aktivno je i 1.291 obrta, također više nego prošle godine. Naši gospodarski subjekti posluju profitabilno sa neto dobiti od 573 milijuna kuna, a prema neto dobiti po zaposleniku, gospodarstvo Županije u 2018. nalazi se na 7. mjestu u državi“, istaknuo je župan.

Svoju visoku ekonomičnost i konkurentnost u poslovanju županijski gospodarstvenici potvrđuju i na inozemnim tržištima, dodao je Koren, te kazao kako vanjskotrgovinska razmjena iznosi 725 milijuna USD od čega izvoz roba 442,6 milijuna USD sa saldom vanjskotrgovinske razmjene suficitom od 160,3 milijuna USD što bi značilo da je svaka četvrta kuna županijskog gospodarstva ostvarena je isporukom roba na inozemno tržište.

„Prerađivačka industrija na čelu s Podravkom i dalje je naš najjači adut, prehrambenim gigantom, kompanijom koja je generator gospodarskog razvoja ne samo naše županije već i cijele Hrvatske. Tu je i tvrtka Radnik koja pridonosi  uspješnosti građevinskog sektora, a poželjna smo regija za strane investitore čemu svjedoči dolazak drvne industrije Bauwerk Boen u Đurđevcu. Zaključno mogu kazati kako naše gospodarstvo ima sve karakteristike konkurentnog poduzetništva, a daljnjem rastu i razvoju će pridonijeti i izgradnja ključne prometne infrastrukture koju svi željno iščekujemo. Županija svojim planovima, projektima i aktivnostima stvara progresivne gospodarske okvire te je otvorena u želji servisiranja  potreba svih poduzetnika“, zaključio je župan te poželio izlagačima mnogo uspjeha u sklapanju novih poslovnih kontakata.

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije  koja je i partner Sajma kazao je kako je sa zadovoljstvom prihvatio partnerstvo te čestitao na svemu što Koprivničko-križevačka županija kroz mjere i poticaje čini za svoje obrtnike i razvoj cjelokupnog gospodarstva.

„Naše dvije županije imaju mnogo toga zajedničkog. Snažnu fokusiranost na stvaranje uvjeta za jačanje gospodarstva, rezultate u povlačenju europskih sredstava i okrenutost prema mladima i ulaganje u školstvo. Drago mi je što ste kao glavnu tema sajma odabrali strukovno obrazovanje koje je od velike važnosti za razvoj gospodarstva. U tome će važnu ulogu imati Centri kompetentnosti koji će stvarati kvalificiranu radnu snagu spremnu za tržište rada. Mi smo prijavili projekt vrijedan 100 milijuna kuna, a znam da  je i Koprivničko-križevačka županija daleko odmakla u projekt vlastitog Centra. Uz to treba se orijentirati i na vlastite poslovne zone  te u njima razvijati sinergiju između poslovnih subjekata radi veće konkurentnosti“, kazao je župan Kožić.

Predsjednik Županijske gospodarske komore i predsjednik Uprave tvrtke Podravka Marin Pucar istaknuo je kako Hrvatskoj i našoj  županiji treba bolji standard  te kako je nužno zaustaviti odlazak ljudi i spriječiti odljev radne snage.

„Moramo poslati poruku svim gospodarstvenicima, obrtnicima koji vrijedno rade da svojim aktivnostima kreiraju nove ideje. Na nama je da širimo optimizam i poduzetnički impuls koji će im dati poticaj da na tomu putu ustraju, promoviraju svoje nove proizvode, pronalaze nove partnere  na domaćem i inozemnom tržištu. Moramo stvoriti optimistično ozračje  i nastaviti u pozitivnom trendu koji krasi naše gospodarstvo u posljednjih nekoliko godina“, naglasio je Pucar.

Prisutnima su se obratili i zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Mario Martinčević, potpredsjednik HOK-a  Dalibor Kratohvil i saborski zastupnik, ujedno izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Felak koji su poželjeli uspjeh izlagačima, a sajam je svečano otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta  Darko Horvat.

Ministar Horvat je pohvalio Koprivničko-križevačka županiju što je u fokus stavila strukovno obrazovanje.

„Sajmovi imaju posebnu vrijednost, no rijetko koji ima hrabrosti kao temu odrediti strukovno obrazovanje. S ponosom možemo kazati kako je država podigla stipendije za strukovna zanimanja na 1800 kuna čime želimo iskazati apsolutnu podršku toj vrsti obrazovanja. U hrvatskom se gospodarstvu događaju pozitivni trendovi, evidentan je rast i to je rezultat svih aktivnosti kojima država nastoji rasteretiti poduzetnike i potaknuti proizvodnju.  Porasla je  minimalna i prosječna plaća,  a poduzetnici dobivaju kredite po niskim kamatnim stopama kao njihovi kolege u Sloveniji ili Mađarskoj. Naše gospodarstvo ne smije ovisiti samo o europskim fondovima koji su akcelerator razvoja već ga treba osposobiti na izvornom rastu obrta, malih i velikih trgovačkih društava. Upravo ovakvi sajmovi prilika su za neposredni kontakt malim obrtnicima s potencijalnim klijentima i oni sigurno imaju budućnost“, kazao je ministar Horvat te otvorio sajam.

Nakon svečanog otvorenja održan je tradicionalni izbor najstražarice Križevačke djevojačke straže,  a ove je godine najboljom proglašena Ivona Škrlec, dok su titule prve i druge pratilje pripale Loreni Filipašić i Dori Bečirović. Prigodne poklone uručio im je zamjenik  gradonačelnika Mario Martinčević, a nakon toga je održan program krštenja mošta po Križevačkim štatutima, u kojemu je kao kum sudjelovao župan Kožić.

Nakon otvorenja i zabavnog dijela programa upriličena je i dodjela ugovora korisnicima programa Provjera inovativnog koncepta (PoC8), odnosno potpora poduzetnicima u vrijednosti od 500 tisuća kuna koje su dodijelili ministar Horvat  i predsjednik Uprave HAMAG Bicro Vjeran Vrbanec.

U sklopu Sajma održano je i potpisivanje Sporazuma o provedbi projekta očuvanje i revitalizacija tradicionalnih voćnih vrsta i sorti između Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije koji su potpisali župan Darko Koren i župan Stjepan Kožić.  Riječ je o važnom Sporazumu kojim će u tri godine  biti uloženo 220 tisuća kuna kako bi se spasile vrijedne sorte  i očuvali starinski nasadi.  Tom prilikom župan Koren je istaknuo kako i u županiji već postoji jedan reprezentativan voćnjak koji je primjer drugim sredinama kako očuvati stare nasade te će se kroz Sporazum podržati slični takvi primjeri kojih zasigurno ima u dvije prijateljske županije.

Nakon potpisivanja Sporazuma župan je u pratnji zamjenika Darka Sobote i Ratimira Ljubića, predsjednika Županijske skupštine Željka Pintara i ostalih suradnika, zajedno s direktorom Sajma i tajnikom županijske Obrtničke komore Božom Baraćem, ministrom Horvatom, županom Kožićem te ostalim pristiglim uzvanicima obišao izlagačke prostore te pozdravio poduzetnike, obrtnike i predstavnike institucija i tvrtki.

Svečanosti otvorenja Sajma još su prisustvovali i Igor Andrović, župan Virovitičko- podravske županije, Ivo Žinić, župan Sisačko – moslavačke županije, predstojnik Ureda državne uprave u KKŽ Tihomir Kvakarić,  dr. Atila Kos – počasni konzul RH u Nagykanizsa, Ivan Jozić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije , Marijo Klement, zamjenik župana Virovitičko – podravske županije, Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije, Ivica Topljak, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, Željko Pintar, predsjednik Županijske skupštine sa potpredsjednicima Vericom Rupčić i Marijanom Ružmanom, Zoran Poljšak, predsjednik območne obrtno – podjetniške zbornice Domžale, dr. Polay Jozsef ,predsjednik Gospodarske i industrijske komore Nagykanizsa, Irena Kovačić, predsjednica Obrtničke komore KKŽ, Marko Katanović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca, Marin Radišić, načelnik Općine Čitluk sa suradnicima, Siniša Kesić, zamjenik gradonačelnika Grada Novske, predstavnici obrtničkih i gospodarskih komora i udruženja obrtnika, predstavnici udruga te ostali gosti.

Ova manifestacija održava se u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, a suorganizatori su Grad Križevci, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Koprivnica, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije koja je ujedno i nositelj tehničke organizacije, Udruženje obrtnika Križevci, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Grada Križevaca i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Detaljan program 22. Obrtničkog i gospodarskog sajma možete vidjeti OVDJE.

Služba ureda župana