Svečano otvoren 20. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije

S glavnom temom „Strukovno obrazovanje i cjeloživotno učenje“, u petak 10. studenoga u Križevcima je svečano otvorena najveća županijska manifestacija posvećena promociji obrtništva i gospodarstva – jubilarni 20. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije.

Sajam se održava u sportskoj dvorani Osnovne škole „Ljudevit Modec“ u Križevcima od 10. do 12. studenoga, a ove godine svoje proizvode i usluge predstavlja 216 izlagača iz Hrvatske i inozemstva na 1.700 m2 unutarnjeg i 2.500 m2 vanjskog prostora.

Dobrodošlicu gostima i izlagačima poželio je župan Darko Koren, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Sajma, uputivši zahvale svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji, a posebno domaćinu Gradu Križevcima, Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije, partneru manifestacije Šibensko-kninskoj županiji te pokrovitelju Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Osvrnuvši se na stanje gospodarstva u prošloj godini u Koprivničko-križevačkoj županiji, župan je kazao: „Uz 1779 trgovačkih društava, u županijskom je gospodarstvu aktivno i 1220 obrta, koji zajedno zapošljavaju 19.687  ljudi te su zajedno  na  tržištu realizirali 11,46 milijardi kuna, s neto dobiti od 546,7 milijuna kuna, što je značajan rezultat za jednu manju županiju kao što je Koprivničko-križevačka. Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci upravo je prošli mjesec zabilježio najmanji broj nezaposlenih u posljednjih 26 godina, a u razdoblju koje slijedi možemo očekivati jačanje konkurentnosti u područjima farmaceutike, proizvodnje hrane i energije iz obnovljivih izvora.“

Kao veliki doprinos konkurentnosti županijskog gospodarstva, župan je spomenuo projekte rekonstrukcije željezničke infrastrukture i brzu cestu prema Zagrebu, dodavši kako je važno nastaviti s pripremom strateških prometnih projekata – nastavkom gradnje brze ceste prema Koprivnici i Podravske magistrale. Posjetiteljima je poručio „kako ih na Sajmu očekuju brojne inovacije, ali tradicionalni proizvodi i obrti, a upravo ovakve manifestacije, kroz nove poslovne kontakte, stvaraju pozitivnu poduzetničku klimu, nužnu za uspješan razvoj i oporavak gospodarstva“.

O gospodarstvu grada Križevaca govorio je gradonačelnik Mario Rajn, naglasivši kako je važno poslati poruku optimizma i zalaganja za jasne odluke u obrazovanju i gospodarstvu.

Suočeni s izazovnim vremenima na tržištu rada, neusklađenosti obrazovnog i gospodarskog sektora, želimo idejama i konstruktivnim raspravama inicirati donošenje operativnih odluka na području strukovnog i cjeloživotnog obrazovanja. Kao predstavnici lokalne samouprave zauzeli smo jasan stav kako želimo dati podršku inovativnosti, suradnji s lokalnim tvrtkama i obrtima te nam je drago što su to gospodarstvenici prepoznali.“, dodao je gradonačelnik Rajn.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec govorio je o „potrebnim naporima da se zastavi negativni trend iseljavanja stanovništva“, primjerice o promjenama u Zakonu o radu, povećanja plaća u realnom sektoru te ukidanju raznih nameta, dodavši kako je važno posvetiti se strukovnom obrazovanju, kako u smislu reformi, tako i u promociji među učenicima, u kojem je smislu i ovaj Sajam važan doprinos.

Okupljenima se obratio i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, kazavši „kako je važno uputiti mlade da se školuju za zanimanja koja se traže na tržištu rada“, što zahtijeva potporu i države i lokalne i regionalne samouprave, kao i samih gospodarstvenika. Izlagačima je poželio nove poslovne uspjehe te čestitao organizatorima.

Zahvalu na pozivu za sudjelovanje na Sajmu kao županija partner uputio je župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk sajma istaknuvši: „S Koprivničko-križevačkom županijom veže nas dugogodišnja suradnja i prijateljstvo, a ovdje se na Sajmu predstavilo naših 15-tak izlagača prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda i suvenira, kao i ceh ugostitelja naše Obrtničke komore te Turistička zajednica, i vjerujemo kako ćemo na kvalitetan način prezentirati bogatstvo šibensko-kninskog kraja.

Sajam je službeno otvorenim proglasio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, najavivši veliku reformu koja objedinjuje nekoliko zakona, poput Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o trgovačkoj praksi.

Koprivničko-križevačka županija u segmentu poljoprivredne proizvodnje jedna je od vodećih županija, posebno u području stočarstva, ali i u uzlaznom je trendu u sektoru voća i povrća. Čestitam na rezultatima županu i njegovim suradnicima, a važno je spomenuti kako iznimne rezultate postižete u dijelu tovnog govedarstva i svinjogojske proizvodnje. Ujedno čestitam i svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i obrtnicima koji imaju značajan udio u dijelu ove proizvodnje i na razini Republike Hrvatske“, poručio je državni tajnik Majdak.

Nakon otvorenja, održan je tradicionalni izbor najstražarice Križevačke djevojačke straže, a ove je godine najboljom proglašena Ana Tomašegović, dok su titule prve i druge pratilje pripale Suzani Jagoić i Josipi Crnčić. Prigodne poklone uručio im je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn nakon čega je održan program krštenja mošta po Križevačkim štatutima, u kojemu je gostovao i župan Pauk.

Za poseban glazbeni ugođaj bila je zaslužna klapa CIMA, a svečanom programu još su prisustvovali zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, predstojnica Ureda državne uprave u KKŽ Elizabeta Repić Perković, potpredsjednici Županijske skupštine Verica Rupčić i Marijan Ružman, direktor Sajma i tajnik Obrtničke komore KKŽ Božo Barać, predsjednik Obrtničke komore KKŽ Zvonko Pecikozić, brojni predstavnici županija, gradova i općina, članovi Županijske skupštine i gradskih vijeća, predstavnici institucija i udruga, među kojima i Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske obrtničke komore, gospodarstvenici te gosti iz inozemstva – predstavnici općina Slovenske konjice i Čitluk.

Organizatori Sajma su Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijska komora Koprivnica, Udruženje obrtnika Križevci, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Turistička zajednica Grada Križevaca, a sponzori su Prima Commerce d.o.o., Pevec d.d. i Hartman d.d., S.K.I.M.T., Poljocentar i Zepter.

Posjetiteljima će zasigurno biti zanimljivi okrugli stolovi o poduzetništvu, poljoprivredi i ruralnim razvoju, prezentacije i stručni skupovi, razne izložbe i radionice, revija frizura i modna revija, a detaljan program 20. Obrtničkog i gospodarskog sajma možete vidjeti OVDJE.

Služba ureda župana