Zamjenici župana obišli 20. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije

Zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić u subotu, 11. studenoga obišli su izlagačke prostore 20. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije, kako bi s poduzetnicima i obrtnicima razgovarali o aktualnim temama u gospodarstvu i dali im podršku u promociji i razvoju svojih djelatnosti.

Sajam traje od 10. do 12. studenoga, ove je godine okupio 216 izlagača iz zemlje i inozemstva, a županija partner je Šibensko-kninska županija, koja se predstavila autohtonim proizvodima svog kraja. Pokrovitelj sajma je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. U sklopu Sajma, održavaju se i prezentacije obrtničkih zanimanja u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Đurđevac, Obrtničkom školom Koprivnica i Srednjom školom „Ivan Seljanec“ Križevci, a čak 650 učenika sedmih i osmih razreda naučit će nešto više o zanimanjima frizer, kozmetičar, stolar, soboslikar-ličilac, monter suhe gradnje, kuhar, konobar, krojač, zidar i strojobravar.

Tema ovogodišnjeg sajma je „Strukovno obrazovanje i cjeloživotno učenje“, a zamjenik Ljubić prisustvovao je i okruglom stolu pod nazivom„Strukovno obrazovanje i cjeloživotno učenje u skladu s potrebama gospodarstva“, koji su organizirali Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, HGK Županijska komora Koprivnica i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci. Okrugli stol okupio je ravnatelje strukovnih škola, poduzetnike i ostale zainteresirane, a dobrodošlicu im je, kao domaćin, poželio gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, naglasivši kako je to doprinos rješavanju problema nedostatka kvalificirane radne snage. Zamjenik Ljubić dodao je kako Županija radi na rješavanju tog problema te kako će inicirati radni sastanak na temu upisa i usklađivanja potreba gospodarstva i upisnih kvota, kao i na temu uvođenja novih zanimanja. Vršiteljica dužnosti predstojnice HZZ Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac pojasnila je kako Zavod provodi brojne obrazovne mjere za nezaposlene osobe, kojih je s 31. listopadom bilo 2999. Još je kazala kako najveći broj nezaposlenih čine oni koji nemaju završenu osnovnu školu, a povećava se i broj nezaposlenih osoba koje imaju više od 55 godina.

U okviru programa Sajma održavaju se i 1. Dani inovativih ideja Križevci 2017, u organizaciji Inovatorskog društva “Marcel Kiepach” Križevci i Studentskog poduzetničko-tehološkog inkubatora Bjelovar, kao i radionice 3D printanja i skeniranja, CNC glodanja, laserskog graviranja i rezanja, kreativne radionice te radionice izrade kalupa za personalizirane praline za čokolaterija Hedona.

Služba ureda župana