Stožer istaknuo stabilnost zdravstvenog i obrazovnog sustava na području Županije unatoč povećanoj lokalnoj transmisiji koronavirusa

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je nakon koordinacije održao konferenciju za medije na kojoj su javnosti predstavljene aktualne informacije o epidemiološkom stanju na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako je na području županije potvrđeno 55 novih slučajeva zaraze koronavirusom, kako su aktivna 252 slučaja, 21 osoba je ozdravila, a na liječenju je također 21 osoba, od kojih tri na respiratoru te  je preminula jedna osoba, a riječ je o štićenici Doma za starije i nemoćne osobe „Senior care“ iz Križevaca.

Načelnik Ljubić je podsjetio kako je Stožer produžio nužne epidemiološke mjere za pružatelje usluga smještaja starijim i teško bolesnim osobama, sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji i prema procjeni epidemiologa, a što se odnosi na zabranu izlaska štićenika iz domova te zabranu posjeta.

Smatramo kako su naši stariji i nemoćni rizična skupina koju treba posebno zaštititi te smo donijeli ovu mjeru kako bi smanjili mogućnost prodora virusa u domove.“, pojasnio je načelnik Ljubić te se osvrnuo na školski sustav na području županije koji dobro funkcionira: „Sve školske ustanove rade normalno, imamo pet pozitivnih učenika i 99 u samoizolaciji, a isto tako i pet pozitivnih nastavnika i 22 u samoizolaciji. Nemamo škola ni razreda koji su na online nastavi i ovim putem bih zahvalio roditeljima, učenicima, nastavnicima i ravnateljima na odgovornom ponašanju, odnosno na sprečavaju horizontalne transmisije. Nadamo se da će tako i ostati te bih apelirao na odgovorno ponašanje i u privatnom okruženju, izvan školskih ustanova, da se smanji mogućnost zaraze.

Načelnik Ljubić je zahvalio i Ravnateljstvu civilne zaštite, koje je na inicijativu županijskog Stožera osiguralo šatore za pacijente ispred domova zdravlja u Koprivnici i Đurđevcu, kao i stambene kontejnere za trijažu u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, koji su jučer postavljeni. Time će se olakšati posao zdravstvenim djelatnicima, ali i pacijentima koji čekaju na ulazak u ambulante.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazala je kako su trenutno epidemiološko stanje i povećana cirkulacija koronavirusa očekivani obzirom na fazu razvoja i prirodan tijek epidemije te je upozorila: „Ono što zamjećujemo je da veliki broj osoba za koje laboratorijski utvrdimo da su pozitivne još uvijek ostvaruje bliske kontakte prije svega u svom kućanstvu, ali i s kolegama na poslu i slično. Nakon puno pričanja o osnovnim epidemiološkim mjerama, htjeli bi zamoliti građane da se toga i pridržavaju jer je to jedini način da usporimo širenje epidemije.

U tu je svrhu Zavod izradio kratke naputke za sve sugrađane kako se ponašati ukoliko dobiju pozitivan nalaz, sumnjaju na zarazu ili su bliski kontakti. Sve informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici Zavoda, kao i Županije, a u skladu s tim smjernicama potrebno je postupati, smireno i bez panike. Ravnateljica je istaknula i kako je otvoren pozivni centar na broju 091 456 87 99 na kojemu se također mogu dobiti potrebne informacije, uz redovni broj pripravnosti.

Što se tiče postupanja u smislu da je neka osoba pozitivna u kolektivu ili u obitelji, a bliski kontakti razviju simptome, nije potrebno uopće inzistirati na testiranju jer možemo s velikom vjerojatnošću znati da se radi o koronavirusu, budući da smo u vremenu epidemije. Stoga bih apelirala na sve naše sugrađane kako nema potrebe pritiska na liječnike opće prakse i epidemiologe u vezi testiranja, što je sukladno uputama i kriterijima za testiranje koje su objavljene na stranici HZZJZ. Sve pozitivne osobe i bliski kontakti koji razviju simptome moraju se javiti svom liječniku i poslodavcu te izolirati na način da ostanu kod kuće, da ne ostvaruju bliske kontakte i nose zaštitne maske.“, napomenula je ravnateljica Vadla.

Zdravstveni sustav funkcionira i u potpunosti je stabilan, kazao je ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić, kazavši kako je bolnički sustav sukladno preporuci Ministarstva zdravstva uveo restrikcije u pogledu provođenja naručenih operacijskih zahvata i određenih dijagnostika za pacijente koje će biti na snazi do 23. studenog. „Što se tiče zbrinjavanja hitnih pacijenata te onkoloških pacijenta u pogledu provođenja kemoterapija ili kirurških zahvata, oni se u potpunosti provode, isto kao i nužna dijagnostika poput magnetne rezonance, pregleda MSCT-a, ultrazvučnih pretraga, gastroskopije ili kolonoskopije , a potpuna skrb se odnosi i na trudnice koja se nastavlja u uobičajenom opsegu.  Nema potrebe za zabrinutost, sve funkcionira i vjerujem kako će se u idućim tjednima smanjiti broj oboljelih, a bolnički sustav postupno povećati broj zdravstvenih usluga “, kazao je ravnatelj Devčić te napomenuo kako je unutar sustava koji broji 505 zdravstvenih djelatnika svega 12 osoba pozitivno na koronavirus što ni u kojem pogledu ne narušava funkcioniranje bolničkih procesa i zbrinjavanje bolesnika.

Što se tiče koronavirusa naš COVID odjel može zbrinuti 75 pozitivnih pacijenata, a  ti kapaciteti mogu biti po potrebi prošireni. Zauzeto je oko 25 posto kapaciteta, odnosno 30 posto kapaciteta u  jedinici intenzivnog liječenja. Na COVID odjelu su pacijenti koji zahtijevaju liječenje i koji su razvili upalu pluća, no uz nadzor medicinskog osoblja i uz terapiju takve se situacije uspješno rješavaju, a ozbiljniji slučajevi, za sad ih je troje, zahtijevaju intenzivno liječenje i potporu mehaničkom ventilacijom. Ponavljam, unatoč intenzivnijem širenju koronavirusa, nema mjesta zabrinutosti, raspolažemo dovoljnim kapacitetima te tehničkim i ljudskim resursima“, zaključio je Devčić.

Na kraju konferencije, prisutnima se obratio i župan Koren koji je još jednom apelirao na građane da odgovornim ponašanjem i dalje doprinose smanjivanju širenja  bolesti među sugrađanima napomenuvši kako prema riječima struke idućih šest mjeseci je ključno te u tom periodu treba učiniti sve kako bi imali što manje posljedica. „Svim svojim aktivnostima nastojimo očuvati zdravstvenu sliku naše županije u postojećim okvirima te smanjiti broj zaraženih i oboljelih na najmanju moguću razinu. U tome će nam pomoći i PCR testiranje za što smo osigurali materijalne i kadrovske uvjete  i  to će sigurno doprinijeti našim aktivnostima u borbi protiv pandemije. Kroz par tjedana sustav će se razviti tako da ćemo moći testirati sve uzorke, no to ne znači da ćemo drastično povećati broj testiranja, ali će sustav doprinijeti efikasnosti i brže ćemo reagirati“, kazao je župan te naglasio kako je Koprivničko-križevačka županija spremna pomoći susjednim županijama u smislu bolničkih kapaciteta, u okviru svojih mogućnosti.

 

Služba ureda župana