Županijski Stožer produžio nužne epidemiološke mjere za pružatelje usluga smještaja starijim i teško bolesnim osobama

Županijski Stožer civilne zaštite produžio je nužne epidemiološke mjere za pružatelje usluga smještaja starijim i teško bolesnim osobama na području Koprivničko-križevačke županije, sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji i prema procjeni epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Navedeni pružatelji usluga su ustanove za smještaj starijih i teško bolesnih osoba, domovi pravnih osoba i obrta te obiteljski domovi.

Nužne epidemiološke mjere koje se provode kako bi se zaštitilo zdravlje korisnika, djelatnika i njihovih obitelji su:

  • zabrana izlaska korisnicima domova izvan prostora objekata i dvorišta doma (izuzev ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima),
  • zabrana posjeta domovima
  • iznimno i uz suglasnost odgovorne osobe doma, a uz procjenu epidemiološkog rizika, dopuštaju se višednevni (14 i više dana) odlasci u svoju obitelj, kuću i slično. Povratak korisnika nakon takvih odlazaka je moguć uz obvezno testiranje na SARS-CoV-2, a unutar 14 dana od povratka korisnici su obvezni nositi masku, držati distancu od 1,5 metara i provoditi pojačanu higijenu ruku ukoliko dolaze u kontakt s drugim korisnicima.

Nužne epidemiološke mjere provodit će se do opoziva, sukladno epidemiološkoj situaciji, uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i nacionalnog Stožera civilne zaštite.

S obzirom na pojačanu lokalnu transmisiju koronavirusa i porast broja novoobljelih, Stožer još jednom apelira na sugrađane da se odgovorno ponašaju te strogo primjenjuju socijalnu distancu, izbjegavaju privatna druženja i okupljanja kao i općenito prostore u kojima se okuplja veći broj ljudi,  održavaju higijenski standard i dezinfekciju te koriste maske za lice u skladu s preporukama.

 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije