Prezentacija ugostiteljskih zanimanja učenika strukovnih škola u sklopu 4. Virovske prkačijade

U sklopu 4. po redu Međunarodnog festivala izvornih kolača – Virovske prkačijade, u petak, 10. svibnja održana je promocija strukovnih zanimanja, odnosno Cookingshow – male tajne velikih majstora kuhinje.

Događanju je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, a prezentirana su jela učenika ugostiteljskih zanimanja – Strukovne škole Đurđevac i Obrtničke škole Koprivnica, uz mentorstvo akademika kulinarstva Steve Karapandže i promotore kulinarstva Odjela za kulinarske promocije “Podravka” d.d. Mišela Tokića i Zorana Delića. Također je održana i prezentacija ukrašavanja torti učenika ugostiteljskih škola uz mentorstvo predsjednice Saveza slastičara Hrvatske i članice nadzornog odbora WACS-a Dragice Lukin.

Zamjenik Ljubić učenicima je čestitao na pokazanim vještinama, a podržali su ih i brojni mještani koji su uživali u prezentacijama i degustaciji.

Posljednje dvije godine, na inicijativu Županije i u suradnji s partnerima – školama, institucijama, gospodarstvenicima i jedinicama lokalne samouprave, održani su brojni sastanci i promotivne aktivnosti, a sve kako bi se mlade potaknulo na upis strukovnih zanimanja. Svrha toga je učenicima omogućiti da se školuju za zanimanja koja imaju budućnost na tržištu rada, a gospodarstvenicima dati potrebnu i kvalificiranu radnu snagu.

Prvi europski festival malih tradicijskih kolača započeo je natjecanjima u spravljanju prkača i prezentacijom gotovih kolača u Dječjem vrtiću „Zrno“ Virje i u Osnovnoj školi Franje Viktora Šignjara, a svečano otvorenje 4. Virovske prkačijade na rasporedu je u danas u 10 sati, nakon čega kreće natjecanje u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama u kojem sudjeluju udruge žena te samostalne sokačice i domaćice. Posjetitelji će, uz podravske, moći kušati  i bilogorske, zagorske, istarske i dalmatinske slastice te izvorne kolače iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Palestine, Izraela, Paname i Nigerije. Natjecanje će nadgledati Stručno povjerenstvo pod predsjedanjem predsjednika Dražena Đuriševića, ujedno i potpredsjednika HKS-a.

Uz natjecanje, važan dio programa su i stručne radionice pa će tako svoje slastičarske vještine pokazati eminentni slastičari iz Paname i Nigerije, a ove će godine manifestaciji prisustvovati i predsjednik svjetske organizacije Taste of peace Sarkis Yacoubian, predsjednik udruge Renato-kuhari bez granica Branko Ognjenović te predsjednica Saveza slastičara Hrvatske i članica nadzornog odbora WACS-a Dragica Lukin.

Prkači i Virje posjetiteljima će približiti slastičarsku i gastronomsku čaroliju Podravine i svijeta, a što Vas sve očekuje na najslađoj manifestaciji možete provjeriti u  detaljnom programu 4. Virovske prkačijade koji se nalazi OVDJE.

Služba ureda župana