Održana početna konferencija projekta IPP i IPT na području regije sjeverne Hrvatske

U sklopu Projekta razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske u ponedjeljak, 2. studenoga u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije održana je početna konferencija projekta vrijednog 5.199.537,50 kuna.
Na konferenciji su sudjelovali predstavnici nositelja projekta Varaždinske županije, te partneri u projektu Koprivničko – križevačka i Međimurska županija. Projekt sufinancira Europska unija kroz Operativni program „Promet“ 2007. -2013. iz Europskog fonda za regionalni razvoj sa 85 posto sredstava, dok preostalih 15 posto sufinanciraju tri županije.
O značaju projekta za sjeverozapadnu Hrvatsku zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Ivan Pal rekao je „kako je to javni interes građana ovih županija kojim će se podići kvaliteta života, ali i kvaliteta koju dobiva gospodarstvo jer se radi i o prijevozu roba“. Osim toga naglasio je zamjenik Pal „sjeverozapadna Hrvatska sa svojim županijama ima čitav niz zajedničkih interesa te to nije prvi zajednički projekt, a siguran sam da nije ni zadnji koji ćemo napraviti na dobrobit naših sugrađana“.
Župan Varaždinske županije Predrag Štromar osvrnuo se na važnost izrade ovog razvojnog dokumenta s obzirom da su troškovi javnog prijevoza izuzetno visoki, a na ovaj način će se dobiti puno niži troškovi prijevoza poslodavcima,javnim ustanovama te roditeljima učenika i studenata.IMG_9377m
Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako će sepomoću integriranog prijevoza ubrzati dolazak od točke A do točke B te osigurati učenicima i studentima u sve tri županije te da imaju dobar odnos prijevoza i financiranja tog prijevoza, ali i voditi brigu o racionalnosti troškova.
Cilj Projekta je izrada Master plana, za koji je izabran izrađivač tvrtka Gekoma čiji je direktor Oleg Antonić sa županom Predragom Štromarom potpisao Ugovor za izradu Master plana za integrirani prijevoz putnika. Master plan će imati ulogu strategije prometnog razvoja regije te pružiti izravno strateško uporište za sve buduće prometne projekte, ubrzati njihovu pripremu i povećati vjerojatnost njihovog financiranja iz EU fondova.
Na današnjoj konferenciji predstavljene su i aktivnosti u okviru projekta razvoja IPP i IPT za integrirani prijevoz putnika koje je predstavila koordinatorica projekta Varaždinske županije Petra Martak, dok je o integriranom prijevozu putnika govorio Slavko Štefičar iz Saveza za Željeznicu.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.