Održan stručni program osposobljavanja čelnika i članova stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave s područja Koprivničko-križevačke županije

U prostorijama HGK Županijske komore Koprivnica jučer je održan program stručnog osposobljavanja čelnika i članova stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave s područja Koprivničko-križevačke županije. Osposobljavanje su provodili djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite RH, a prisustvovali su zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić sa suradnicima, članovi Županijskog stožera, ravnatelji zdravstvenih ustanova, operativnih snaga i žurnih službi te predstavnici Stožera civilne zaštite Grada Koprivnice.

Program osposobljavanja je otvorio načelnik Nastavnog nacionalnog središta civilne zaštite Stjepan Huzjak koji je uvodno predstavio program te istaknuo kako je cilj izobrazbe osposobljavanje nositelja sustava kriznog upravljanja te operativnih snaga i svih sudionika sustava civilne zaštite za učinkovito upravljanje kriznim događajima na razini područne i lokalne samouprave.

Programom su bili obuhvaćeni i tematski moduli koji su detaljnije elaborirali važnost stožernog upravljanja, donošenja i provedbe planskih dokumenti u sustavu civilne zaštite poput –  Nacionalne strategije upravljanja rizicima, Procjene rizika županije, gradova i općina te Plana djelovanja civilne zaštite. Naglasak je stavljen i na korištenje IT sustava te komunikacijski aspekt kao jedan od ključnih elementa u sustavu civilne zaštite, posebice u dijelu kriznog komuniciranja te odnosa s javnošću i medijima.

Sudionici osposobljavanja su i na praktičnim primjerima kroz simulacijsku vježbu izvanrednog događaja imali prilike primijeniti znanja te razmijeniti iskustva koja su stekli u pandemijskom vremenu i kriznim situacijama u protekle dvije godine.

Na kraju osposobljavanja, zahvalu predstavnicima Ravnateljstva civilne zaštite te svim sudionicima je uime Koprivničko-križevačke županije i Županijskog stožera uputila pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić koja je istaknula važnost prevencije, kontinuirane edukacije i adekvatne pripreme sustava koji je jedan od četiri stupa nacionalne sigurnosti i koji je pokazao koliko je potreban za funkcioniranje društva u kriznim situacijama.

Podsjetimo, prema Zakonu o sustavu civilne zaštite, članovi stožera civilne zaštite dužni su proći program osposobljavanja za obavljanje poslova civilne zaštite u roku od godine dana od imenovanja za što je Ravnateljstvo civilne zaštite izradilo i program. Koprivničko-križevačka županija je u tom pogledu u studenom prošle godine već bila domaćin osposobljavanja čelnika jedinica lokalne i područne samouprave s područja Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije koji djeluju u sustavu civilne zaštite.

 Služba ureda župana