U tijeku je osposobljavanje čelnika jedinica lokalne i područne samouprave u sustavu civilne zaštite

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije danas je organizirano osposobljavanje čelnika jedinica lokalne i područne samouprave Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije u sustavu civilne zaštite. Osposobljavanje se provodi temeljem Odluke o organizaciji i provedbi osposobljavanja čelnika jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i članova stožera jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave Ravnateljstva civilne zaštite.

Osposobljavanju su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite KKŽ Ratimir Ljubić, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić te brojni predstavnici lokalne i područne samouprave.

Župan Koren uvodno je pozdravio okupljene te dodao kako je svrha ovog programa, ali i samog sustava civilne zaštite, da se jedinice lokalne i područne samouprave što bolje pripreme za potencijalne ugroze, uz naglasak na preventivnom djelovanju.

Živimo u vremenu kada je sustav civilne zaštite iznimno važna komponenta u upravljanju našim institucijama, a današnje je osposobljavanje upravo namijenjeno ljudima koji obnašaju takve odgovorne funkcije. Zahvaljujem predavačima koji će vam zasigurno prenijeti korisne informacije, a vama želim da upijete što više znanja koje će vam dodatno pomoći u vašem radu“, kazao je župan Koren, zahvalivši organizatorima na trudu, a predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave na velikom odazivu.

Pozdrave okupljenima uputio je i načelnik Ljubić, zahvalivši načelnicima općina s područja naše županije na dosadašnjoj suradnji i što su pokazali veliki interes za područje civilne zaštite.

Darko Majstorović, koordinator za poslove Civilne zaštite u Ravnateljstvu civilne zaštite, pojasnio je kako je današnji sastanak jedan u nizu sastanaka edukacija čelnika lokalne, regionalne (područne) samouprave kojima ih se nastoji upoznati sa sustavom civilne zaštite i načinom kako efikasno upravljati.

„Prema  Zakonu o sustavu civilne zaštite čelnici imaju obavezu da se, nakon izbor na dužnosti koje obnašaju, educiraju za provedbu mjera u sustavu civilne zaštite. Velika odgovornost i obaveza je na čelnicima JLS-a koja proizlazi iz Ustava i zakona. Oni su nositelji poslova civilne zaštite i to je kompleksan posao jer puno je sudionika unutar sustava. Ravnateljstvo civilne zaštite ima obavezu organizirati edukaciju da ih se pripremi za aktivno sudjelovanje jer vidimo da se razne nepogode događaju svakodnevno. Čelnici moraju stupanjem na dužnost preuzeti odgovornosti i početi upravljati sustavom na svom području kako bi svi stanovnici bili još sigurniji“, istaknuo je Majstorović.

Što se konkretnih tema tiče, bilo je riječi o sustavu civilne zaštite, planskim aktivnostima u sustavu civilne zaštite, osnovama kriznog upravljanja, odnosima s javnošću i medijima, korištenju IT sustava u izvanrednim situacijama i studiji slučaja – stvarnom izvanrednom događaju. Sudionici osposobljavanja na kraju će dobiti potvrde o završetku programa, a sve je organizirano u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

Služba ureda župana