Od početka epidemije na području županije zabilježeno 68 oboljenja COVID-19 infekcijom

„U Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica potvrđena su tri nova slučaja oboljenja  COVID-19 infekcijom, a riječ je o štićenicima Doma. Nažalost noćas su u koprivničkoj bolnici preminule dvije osobe, štićenici Doma koji su bili pozitivni na virus i ovim putem izražavam sućut obitelji“, izvijestio je na današnjoj konferenciji za medije načelnik Stožera Ratimir Ljubić te dodao kako je od početka epidemije na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno ukupno 68 osoba pozitivnih na koronavirus.

Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“  Mato Devčić pojasnio je kako su osobe preminule s ili uz, a ne od koronavirusa.

„Riječ je o pacijentima koji su umrli s ili uz COVID-19 infekciju, a ne od COVID-19 infekcije. Umrli su bili teži kronični bolesnici koji su duže godina bolovali od svojih bolesti, njihovo se zdravstveno stanje kompliciralo i neovisno o COVID-19 infekciji bi bili hospitalizirani. Napominjem kako nisu imali teže simptome koronavirusa, a s obzirom na životnu dob i bolesti bilo je za očekivati kompliciranje njihovih kliničkih slika“, pojasnio je ravnatelj Devčić te kazao kako su u bolnici trenutno hospitalizirana 32 COVID pozitivna pacijenta, od čega 27 dolazi iz Doma za starije i nemoćne.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla dodala je kako su preminule osobe imale značajan komorbiditet, odnosno zbog ozbiljnih kroničnih bolesti su bile u teškom zdravstvenom stanju koje se unatoč liječenju s vremenom pogoršalo. „Takve kronične bolesti uzrokuju smrt bez obzira što su osobe bile pozitivne. Osobe su umrle s koronavirusom, a ne od koronavirusa“, istaknula je ravnateljica Vadla te dodala kako je od  ukupnog na koronavirus pozitivno njih 50, a  15 osoba je do sada oporavljeno od bolesti COVID-19.

„Jučer smo s primarijusom dr. Bernardom Kaićem obišli koprivnički Dom za starije i nemoćne i nakon temeljite analize zaključak je da smo i prije i za vrijeme ulaska virusa sve učinili u skladu s protokolima i poštujući sve propisane mjere. Primarijus Kaić je potvrdio da smo u kontroli epidemiološke situacije te da radimo sve što je u našim mogućnostima da razriješimo ovo stanje uz pohvalu stručnom Timu koji je iniciran od strane Županije i koji pomaže u upravljanju infekcijom u Domu“, naglasila je ravnateljica Vadla.

Načelnik Ljubić osvrnuo se na jučerašnju koordinaciju Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije kojoj su prisustvovali predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo istaknuvši kako je na sastanku potvrđeno da Stožer sve aktivnosti provodi u skladu s  odlukama i uputama nadležnih tijela s nacionalne razine u cilju osiguranja sigurnosti i maksimalne zaštite zdravlja naših stanovnika.

Primarijus Bernard  Kaić i koordinator za civilnu zaštitu Ravnateljstva civilne zaštite Darko Majstorović uvidom u dokumentaciju naših aktivnosti izrazili su zadovoljstvo radom Županijskog Stožera te kazali kako je epidemiološka slika županije jako dobra“, napomenuo je načelnik Ljubić.

Na kraju konferencije načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac izvijestio je kako su policijski službenici izvršili kontrolu propusnica kod više od 3200 osoba.

 „Prilikom kontrole 23 osobe nisu imale odgovarajuće propusnice. Što se tiče mjere samoizolacije, na popisu je 429 osoba, a u posljednja 24 sata nismo zabilježili kršenja. Do sada smo izvršili više od 2800 kontrola poštuju li osobe izrečenu mjeru“, kazao je načelnik Štimac.

Služba ureda župana