Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: Epidemiološko stanje u Koprivničko-križevačkoj županiji je dobro, Županijski Stožer radi odličan posao

„Vidljivo je da je situacija kod vas pod kontrolom i da je epidemiološka slika županije jako dobra. Imali ste peh da se virus pojavio u Domu, no očito je da u potpunosti upravljate situacijom i da će se sve riješiti u skladu s našim očekivanjima. Ne vidim nikakav problem već dapače, učinili ste sve što ste mogli, kako preventivno tako i za vrijeme pojave virusa", istaknuo je primarijus Bernard Kaić

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je održao redovnu koordinaciju na kojoj su prisustvovali i koordinator za civilnu zaštitu Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH Darko Majstorović, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo primarijus Bernard Kaić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivica Matošić i  voditelj Službe inspekcijskih poslova Područnog ureda civilne zaštite Varaždin Ivan Kutnjak.

Načelnik Stožera Ljubić uvodno je predstavio sve aktivnosti koje je Stožer provodio od početka epidemije bolesti COVID-19 istaknuvši zadovoljstvo radom svih sastavnica Stožera koje cijelo vrijeme u ovim izvanrednim okolnostima rade bez poteškoća. Sve aktivnosti provodimo u skladu s  odlukama i uputama nadležnih tijela s nacionalne razine, a u cilju osiguranja sigurnosti i maksimalne zaštite zdravlja naših stanovnika. Sustav zdravstvene i socijalne skrbi  na području naše županije radi u skladu s protokolima i ne postoje nikakve poteškoće u funkcioniranju“, izvijestio je uvodno načelnik Ljubić.

Ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova su potom izvijestili o situaciji u svojim ustanovama u kojima se radi sukladno propisanim protokolima uz napomenu kako su ustanove dobro opremljene zaštitnom opremom svih razina te kako je stručni medicinski kadar  u potpunosti na raspolaganju za sve potrebe i situacije. Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla je dodatno izvijestila o trenutnom epidemiološkom stanju u županiji i Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica kazavši kako je provedena opsežna epidemiološka obrada unutar Doma te je situacija stavljena pod kontrolu.

„Stanje u našoj županiji je dobro, kao i u Domu za starije gdje smo učinili sve potrebno kako bi spriječili širenje COVID-19 infekcije. Sve mjere koje smo ondje poduzeli su u skladu s preporukama HZZJZ, od načina ulaska u Dom, organizacije i razmještaja štićenika, hospitalizacije pozitivnih u bolnicu, izolaciju kontakata, dezinfekcije prostora te kontrole i praćenja zdravstvenog stanja štićenika i zaposlenika. Na inicijativu Županije je formiran i Stručni tim za pomoć i organizaciju rada Doma koji je u stručnom segmentu izuzetno mnogo pomogao kako bi se stanje stabiliziralo. Tim ima veliko iskustvo, sastavljen je od stručnih ljudi koji upravljaju ovom infekcijom. Izvrsno surađujemo s bolnicom i infektolozima, vjerujemo kako ćemo uspješno zaključiti ovu priču“, izvijestila je ravnateljica Vadla.

Na koordinaciji su predstavljeni i rezultati nadzora domova socijalne skrbi s područja županije te izvještaji općinskih i gradskih stožera te je raspravljeno o provedbi aktualnih mjerama koje su krenule u primjenu s današnjim danom.

Primarijus Kaić iskazao je zadovoljstvo nakon revizije rada županijskog Stožera kazavši kako je stanje u Koprivničko-križevačkoj županiji jako dobro.

Vidljivo je da je situacija kod vas pod kontrolom i da je epidemiološka slika županije jako dobra. Imali ste peh da se virus pojavio u Domu, no očito je da u potpunosti upravljate situacijom i da će se sve riješiti u skladu s našim očekivanjima. Ne vidim nikakav problem već dapače, učinili ste sve što ste mogli, kako preventivno tako i za vrijeme pojave virusa. Iz razgovora s ravnateljicom Vadla s kojom  sam često u kontaktu, upoznat sam sa svim vašim aktivnostima i mogu samo ponoviti da ste učinili sve u skladu s protokolima, mjerama i uputama koje smo odredili.  Uistinu ste sve učinili, od hospitalizacije pozitivnih, odvajanja suspektnih kontakata, testiranja osoblja i štićenika, dezinfekcije prostora, kontrole ulaska. Više od ovog se ne može. Odlično je što ste formirali i  stručni Tim koji ste uveli u sustav upravljanja infekcijom u Domu, činjenica je da su članovi stručnjaci koji znaju upravljati situacijom. Vjerujem kako će se za dva do tri tjedna ova situacija riješiti“, istaknuo je primarijus Kaić.

Uvidom u dokmentaciju aktivnosti Stožera, zadovoljstvo viđenim je izrazio koordinator za civilnu zaštitu Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH Darko Majstorović.

„Izuzetno sam zadovoljan svime što smo vidjeli, odlično radite i očito je da nema nikakvog problema u funkcioniranju Stožera. Uistinu možemo reći kako ste primjer dobrog rada i sa zadovoljstvom ću prenijeti sve informacije Nacionalnom Stožeru“, istaknuo je Majstorović.

Nakon koordinacije, ravnateljica Vadla i primarijus Kaić su obišli Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica kako bi dodatno provjerili funkcioniranje Doma i provođenje protuepidemioloških  mjera za sprječavanje koronavirusa. Nakon obilaska, primarijus Kaić je potvrdio da sve što je ranije rečeno na koordinaciji Stožera odgovara stvarnom stanju te kako se sve mjere provode u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Služba ureda župana