Na području županije potvrđeno 220 novih slučajeva bolesti COVID-19, od danas dostupna testiranja na koronavirus u Križevcima i Đurđevcu

Izuzimanje uzoraka se provodi isključivo uz uputnicu koju pacijentima, koji su prošli primarnu fazu trijaže, izdaju liječnici obiteljske medicine, odnosno na izuzimanje brisa nije moguće doći samoinicijativno na vlastiti zahtjev bez važeće liječničke uputnice.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 220  novih slučajeva bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 954  slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 64 osoba, a na bolničkom liječenju nalazi se 92 osobe. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije ukupno je testirano 11904 osoba pri čemu je bolest COVID-19 potvrđena u 3168  slučajeva.

Na inicijativu Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije,  danas je započelo  izuzimanje uzoraka sa sumnjom na SARS – CoV-2 virus u Križevcima i Đurđevcu. Ispostave COVID-19 ambulante smještene su u stambenim kontejnerima koji su ranije postavljeni u sklopu  domova zdravlja u Križevcima i Đurđevcu, a uzorkovanje provode zdravstveni timovi županijskog Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu radnim danom od ponedjeljka do petka u terminu od 08 do 09 sati, dok će se subotom uzorkovanje provoditi samo u COVID-19 ambulanti u Koprivnici.

Važno je napomenuti da se uzorkovanje provodi isključivo uz uputnicu koju pacijentima koji su prošli primarnu fazu trijaže izdaju liječnici obiteljske medicine, odnosno na izuzimanje brisa nije moguće doći samoinicijativno na vlastiti zahtjev bez važeće liječničke uputnice.

Testiranje na osobni zahtjev i uz plaćanje troškova postupka moguće je samo u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije  za što nije potrebna liječnička uputnica. Za sve dodatne informacije potrebno se obratiti županijskom Zavodu.

S obzirom na povećani broj oboljelih osoba i na intenzivnu lokalnu transmisiju koja je prisutna na području cijele županije, Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije apelira na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera prevencije i  zdravstvenih uputa kako bi se smanjio intenzitet i dinamika u širenju SARS – CoV-2 virusa. Samo odgovornim ponašanjem možemo zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana te izbjeći preopterećenje zdravstvenog sustava.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije