Žurne službe pokazale svoju spremnost i organiziranost na vježbi potrage na nestalim osobama na jezeru Šoderica

Nakon što je u prostorima Županijske uprave održana sjednica Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, obilježavanje Međunarodnog dana civilne zaštite i Nacionalnog dana civilne zaštite Republike Hrvatske nastavljeno je potražno-komunikacijskom vježbom „Potraga za nestalim osobama“ koja je održana na jezeru Šoderica.

Dan civilne zaštite po prvi se put na području Županije obilježava na ovaj način, a vježba se provodila u svrhu uvježbavanja operativnih snaga sustava civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, u slučaju traganja i spašavanja na kopnu i vodi. Fokus djelovanja bio je na pravovremenoj i ispravnoj komunikaciji svih sudionika traganja i spašavanja za nestalim osobama, a osim članova županijskog Stožera, sudjelovali su Županijski centar 112 Koprivnica, Policijska postaja Koprivnica, HGSS – stanica Koprivnica, županijsko Društvo Crvenog križa, županijski Zavod za hitnu medicinu, županijska Vatrogasna zajednica, JVP grada Koprivnice i DVD Legrad. Uz same sudionike, vježbi su prisustvovali i župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i načelnik Stožera, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i zamjenica Ksenija Ostriž, načelnici općina, načelnici općinskih stožera civilne zaštite te ravnatelji i predstavnici zdravstvenih i drugih institucija.

Župan je kazao kako je vježba prigodno zamišljena kao dio obilježavanja Dana civilne zaštite te kako je to mogući scenarij potrage na nestalim osobama.

Prilika je to da se naše žurne službe bolje upoznaju i koordiniraju, ne samo u situacijama kada to bude potrebno nego i u ovakvim preventivnim aktivnostima koje su važne za njihov sustavan i organiziran rad. Kao što sam već rekao, posljednjih nekoliko godina imali smo kriznih situacija koje su pokazale da je taj sustav izuzetno dobro organiziran, a temelji se na visokoj organiziranosti vatrogasnog sustava. Dokazali smo se u takvim otežanim uvjetima, a ovakvim vježbama možemo samo poboljšati učinkovitost sustava.“, dodao je župan.

Zamjenik Ljubić naglasio je kako su na području Županije u porastu turističke aktivnosti, a posebno avanturistički turizam, te kako treba biti spreman za sve scenarije. Ujedno je pohvalio rad žurnih službi koje su još jednom pokazale kako sustav odlično funkcionira, a pročelnik HGSS stanice Koprivnica Dejan Bojovski kazao je kako je scenarij zamišljen na način da su dobili dojavu o dva kajaka koja su se spuštala po Dravi, doživjela prevrtanje i nestale su četiri osobe. Zadatak sudionika vježbe bio ih je pronaći, pružiti pomoć ozlijeđenima i dovesti ih na sigurno, što je sve uspješno izvršeno.

Ova vježba bila je od posebnog značaja za načelnike gradskih i općinskih stožera civilne zaštite, a po završetku vježbe napravljena je analiza u kojoj se vodilo kriterijima uvježbanosti sudionika, tehničkoj pripremljenosti, međusobnoj koordinaciji i komunikaciji snaga zaštite i spašavanja.

Služba ureda župana